"Ik wist al snel dat dit hét vrijwilligerswerk voor mij was"

Brigit gaat al vier jaar mee als verpleegkundige met de vakantiereizen

In de aanloop naar de zomer is het Epilepsiefonds weer hard op zoek naar verpleegkundigen die mee willen als begeleider op een vakantiereis. Voor onze reizen onmisbaar, voor veel vrijwilligers een leerzame en mooie ervaring. Dat geldt bijvoorbeeld voor Brigit. Tien jaar geleden ging zij voor het eerst mee op vakantie met het Epilepsiefonds. Het beviel haar zo goed dat Brigit sindsdien jaarlijks als vrijwilliger meegaat en vorig jaar zelfs twee reizen begeleidde.

"Op mijn zeventiende begon ik aan de opleiding tot verpleegkundige. Ik wilde altijd al iets aan vrijwilligerswerk doen, maar wist nooit wat. Totdat ik op een prikbord op school de poster van het Epilepsiefonds zag hangen. Ik was gelijk enthousiast en heb een informatiepakket aangevraagd. Inmiddels ben ik alweer voor het tiende jaar vrijwilliger bij het Epilepsiefonds!"

Ervaring met epilepsie

Brigit heeft een meervoudig gehandicapt broertje met moeilijk instelbare epilepsie. "Ik weet uit ervaring dat het bij sommige vormen van epilepsie een hele onderneming is om op vakantie te gaan. Wanneer wij als gezin op vakantie gingen, hielden we altijd rekening met of het ook voor mijn broertje een leuke vakantie zou worden. Later toen hij meer last van zijn epilepsie kreeg, was het voor ons gezin lastig om op vakantie te gaan. Daarom wist ik eigenlijk al snel toen ik de poster zag, dat dit het vrijwilligerswerk voor mij was."

Een beetje werk tijdens je vakantie

Brigit gaat inmiddels niet alleen meer mee als begeleidster van een van de vakantiedeelnemers met epilepsie. Na het afronden van haar opleiding tot verpleegkundige gaat ze tijdens de reizen ook in die hoedanigheid mee. Verpleegkundigen zijn voor de vakantiereizen onmisbaar, omdat sommige vakantiedeelnemers ook tijdens de vakantie medische hulp nodig hebben. Daarnaast beheert de verpleegkundige het medisch dossier en controleert hij of zij de medicatie van de deelnemers. Vorig jaar ging Brigit voor het eerst als verpleegkundige mee op een buitenlandreis naar Italië. "Dat was spannend, want als verpleegkundige voelde ik me op een andere manier verantwoordelijk. Het viel uiteindelijk erg mee. In de praktijk komt het erop neer dat je met een heel hechte club van vrijwilligers verantwoordelijk bent voor een groep deelnemers. Daarom had ik nooit het gevoel dat ik er als verpleegkundige alleen voor stond en was het een hele positieve ervaring. Als je alle deelnemers met stralende gezichten een ijsje ziet eten, dan is zo'n reis eigenlijk al meer dan de moeite waard. Ik kan het iedereen aanraden."

Je doet het niet alleen

Brigit gaat de laatste jaren meestal op dezelfde reis met dezelfde groep mee. "Dat is een ontzettend leuke reis met gezellige deelnemers en een hechte club vrijwilligers. We kennen elkaar inmiddels zo goed dat we door het jaar heen regelmatig met elkaar appen in onze eigen appgroep. Op de achterbank naar huis vanaf ons vakantiehuis maken we al weer plannen voor het volgende jaar. Ik had het nooit gedacht, maar ik heb er echt vriendschappen aan overgehouden."

Met het geld dat het Epilepsiefonds krijgt uit giften en de opbrengst van de collecte, worden onder anderen ruim achttien begeleide vakantiereizen gefinancierd waar elk jaar weer ruim driehonderd deelnemers mee meegaan. Daarom zijn wij altijd op zoek naar vrijwilligers en verpleegkundigen die op deze reizen mee willen. Enthousiast geworden? Neem contact op met de afdeling Vakantiereizen via 030 63 440 63 of vakantiereizen@epilepsiefonds.nl.