"Ik wil de boerderij straks voortzetten"

Tom heeft geen aanvallen meer na epilepsiechirurgie

Als kleuter liep Tom (35) al achter de koeien aan, met de staart van lievelingskoe Rosa stevig in zijn knuistjes. Toch hadden Toms ouders nooit gedacht dat hun oudste zoon de melkveehouderij zelfstandig zou kunnen voortzetten. Daarvoor had hij te veel last van epileptische aanvallen. Maar na een succesvolle operatie in 2009, is Tom nu ruim 5 jaar aanvalsvrij en staat hij op het punt het bedrijf over te nemen.

3 tot 4 aanvallen per week

Tom en zijn moeder Louise vertellen openhartig over de invloed die Toms epilepsie op hun leven heeft gehad. "Het begon allemaal toen Tom een jaar of 6 was", vertelt Louise. "Ik fietste met hem naar school en in plaats van af te slaan, ging hij rechtdoor. Dat vond ik vreemd. Zeker toen het later nog een keer gebeurde." Tom bleek absences te hebben en had zo'n 3 tot 4 aanvallen in de week.

Gewoon doorgaan

Medicijnen kregen Toms aanvallen niet onder controle, maar bang om een aanval te krijgen is hij nooit geweest. Ook praat hij heel nuchter over het feit dat hij niet alleen op pad kon, of net als zijn leeftijdsgenoten een rijbewijs kon halen. "Je weet niet beter. Op eigen terrein reed ik soms op de trekker. Meestal kreeg ik 's morgens een aanval en ging ik 's middags werken. Maar als ik dan toch een aanval kreeg, reed ik weleens dwars door het schrikdraad heen. Eén keer ben ik zelfs met de trekker ondersteboven in de sloot beland. Je ervaart dat het niet verantwoord is, dus op een gegeven moment leg je je daarbij neer."

Onderzoekstraject voor epilepsiechirurgie

Jarenlang bleef Tom aanvallen houden. Een oplossing voor zijn epilepsie leek al die tijd ver weg, maar door nieuwe ontwikkelingen op het gebied van epilepsiechirurgie kwam in 2008 de mogelijkheid om Tom operatief te behandelen aan de orde. Na een uitgebreid onderzoekstraject werd Tom in maart 2009 geopereerd.

Toekomst op de boerderij

Tom is nu volledig aanvalsvrij. "Als je mijn leven nu vergelijkt met 5 jaar terug, is dat een wereld van verschil. Toch plan ik liever niet te veel vooruit, want het kan altijd weer anders lopen." Het melkveebedrijf is Toms grote passie en hij wil de boerderij graag samen met zijn jongere broer Hans voortzetten. Onlangs hebben ze de boerderij van de buren en 5 hectare extra grond gekocht. Het is de bedoeling dat Tom daar gaat wonen. "Onze stallen zijn een beetje gedateerd en voldoen niet meer aan de huidige eisen. Toevallig kwam de naastgelegen boerderij te koop te staan, met een grotere stal voor de koeien, dus dat is een mooie oplossing."