"Ik weet hoeveel impact epilepsie kan hebben"

Ton en Lisanne wandelend in gesprek

Het is juni 2015 en de Nijmeegse Vierdaagse is in aantocht. Wandelaar Ton loopt dit jaar de Vierdaagse en laat zich daarbij sponsoren voor het Epilepsiefonds. Toevallig loopt Epilepsiefondsstagiaire Lisanne ook de Vierdaagse en is benieuwd naar het verhaal van Ton. Een afspraak voor een gezamenlijke training is snel gemaakt!

Woensdag 8 juli ontmoetten Lisanne en Ton elkaar voor een wandeltocht.

Lisanne: "Hé! Dat is leuk, je draagt het shirt van het Epilepsiefonds. Draag je dat altijd tijdens het trainen, of alleen nu voor de gelegenheid?"

Ton: "Nee hoor, dat draag ik tijdens iedere training. En tijdens de Vierdaagse zal ik het shirt ook iedere dag dragen. Gelukkig heb ik er twee, dan kan ik omwisselen."

Lisanne: "Dat lijkt me fijn, want het wordt zweten tijdens die veertig kilometer! Waarom laat je je sponsoren voor het Epilepsiefonds?"

Ton: "Een kennis zei altijd: 'Het Epilepsiefonds is het ondergeschoven kindje'. Het is geen groot fonds, maar heeft het geld net zo hard nodig als grotere organisaties. Ik weet hoeveel impact epilepsie kan hebben op jezelf, maar ook op je omgeving en je relaties. Daarom wil ik het Epilepsiefonds graag helpen."

Lisanne: "Heb je de invloed van epilepsie van dichtbij meegemaakt?"

Ton: "Ja, mijn zuster heeft epilepsie. Ze was altijd al verstandelijk beperkt, maar nooit hebben de artsen kunnen vertellen wat het precies was. Toen zij vijftien was, werd bij haar epilepsie vastgesteld. Ze had destijds veel aanvallen, maar ik heb dat als kind niet zo bewust meegemaakt."

Lisanne: "Heeft ze nu nog steeds veel epileptische aanvallen?"

Ton: "Ja, ze heeft nog steeds veel aanvallen. Ze kan daarom ook niet meer thuis bij haar man wonen. Ze woont onder begeleiding en zit in een aangepaste rolstoel. Gelukkig komt haar man haar iedere dag bezoeken en dan gaan ze samen ergens naartoe, bijvoorbeeld naar de stad."

Lisanne: "Loop je deze Vierdaagse voor je zus?"

Ton: "Ik zal zeker aan mijn zus denken, maar ook aan de vrouw van mijn beste vriend. Toen zij vijf was, zagen haar ouders trillingen die ze nog niet eerder hadden gezien. Op school merkten ze dat er iets aan de hand was, omdat ze tijdens het schrijven soms ineens een schuine streep op papier zette zonder dat ze dat besefte. Uiteindelijk is geconstateerd dat ze epileptische aanvallen had. Tegenwoordig gaat het beter met haar, ze is door medicijnen zelfs aanvalsvrij. "

Lisanne: "Wat knap dat je dan nu besloten hebt de Vierdaagse te lopen. Ik loop 'm nu voor de derde keer. Het is enorm intensief. Jij loopt 'm voor het eerst en laat je meteen sponsoren voor het Epilepsiefonds. Een extra uitdaging, lijkt me! Ga je hem uitlopen?"

Ton: "Zeker! Ik heb misschien wat weinig kilometers getraind, maar ik heb me mentaal goed voorbereid. Alle routes heb ik uitgeprint en de slaapplaats in Nijmegen is geregeld. Ik heb er ontzettend veel zin in!"

Lisanne: "Ik ook. Nu nog even trainen en dan op naar Nijmegen!"

Het is ze gelukt! Ton en Lisanne hebben beiden in vier dagen 160 kilometer van de Nijmeegse Vierdaagse gelopen. Ton haalde daarmee €688,- op voor het Epilepsiefonds! Als hij wordt toegelaten voor de honderdste Vierdaagse in 2016, loopt hij weer mee voor het Epilepsiefonds. En anders: op naar 2017!