"Ik heb nog steeds een haat-liefdeverhouding met mijn epilepsie"

Aline blogt over haar leven met epilepsie

Hoi! Ik ben Aline, 24 jaar en woonachtig in het oosten van het land. Sinds mijn 18e heb ik epilepsie en heb daar langzamerhand mee leren leven. Graag vertel ik je af en toe wat voor invloed dat heeft op mijn leven.

Rustig aan

Rustig aan

Het gaat alweer richting de zomer. Alweer een jaar voorbij sinds ik begon met bloggen over mijn epilepsie. Een jaar dat omvloog, vanwege veel goede dingen. Ik heb ondanks mijn epilepsie mijn rijbewijs mogen halen, waar ik nu veel plezier van heb. Ik mag me voorbereiden op mijn bruiloft en klussen in ons nieuwe huis. Op het gebied van mijn epilepsie gaat het nog steeds op en neer, zoals het altijd zal blijven gaan. Afgelopen 26 maart was ik twee jaar aanvalsvrij, waar ik erg dankbaar voor ben. Ik hoop van harte dat ik nog een lange tijd aanvalsvrij mag blijven, want het bevalt me prima.

De aanpassingen in mijn leven om aanvalsvrij te kunnen blijven, zijn vaak goed te doen. Soms zijn het juist echter die aanpassingen die veel energie kosten. Het nadenken over het wisselen van medicatie, het wel of niet gaan naar evenementen, het goed verdelen van mijn energie. Het blijven leerpunten en keuzes.

Op het gebied van medicatie heb ik besloten te wachten met wisselen van medicijnen tot een moment in dit jaar of volgend jaar, dat er een wat stabielere en rustigere periode in mijn leven is aangebroken. Waarom alles haasten? De epilepsie blijft wel. Ik doe het maar stap voor stap en wanneer ik er aan toe ben.

Na een jaar mijn ervaringen te hebben gedeeld, lijkt het me goed om het bloggen af te ronden. Het is voor mijzelf ook zeer verhelderend geweest om mijn gedachten en ervaringen op papier te zetten. Daardoor heb ik zelf ook meer inzicht in hoe de epilepsie mijn leven beïnvloedt. Ik wil iedereen die mijn blog las bedanken voor de reacties die ik heb gekregen. Het was fijn om te lezen hoe mijn ervaringen andere mensen kon helpen en dat het voor hen herkenbaar was.

Wat mijn eigen epilepsie betreft, ik doe het gewoon rustig aan. Rustig doorgaan op de weg die ik ben ingeslagen. Met de focus op de toekomst en de epilepsie als een soort onzichtbare 'vriend' op de achtergrond. Ik wens iedereen het allerbeste en een fijne zomer!

Toekomst

Toekomst

Momenteel ligt in mijn leven de focus op vandaag, maar ook op de toekomst. Zoals ik al eerder schreef, hoop ik dit jaar te trouwen. Dat brengt veel regelen en nieuwe dingen met zich mee.

Daardoor was de epilepsie een beetje naar de achtergrond verdwenen. Het gaat namelijk erg goed en ik heb er weinig last van. Maar met het oog op de toekomst heb ik te horen gekregen dat het beter is om over niet al te lange tijd over te stappen op andere medicatie. De medicatie die ik momenteel slik heeft in bepaalde situaties een negatief effect op mijn lichaam.

Eerlijk?! Ik zie er tegenop. Het hoeft niet per direct, maar het zit er wel aan te komen.
Als je mij kent dan zou je weten dat ik iemand ben die graag de controle houdt over de situatie.
Ironisch genoeg is epilepsie een ziekte waardoor je alle controle over de situatie juist kwijtraakt.

Ik zie er tegenop om te switchen van medicatie, omdat er dan weer een onzekere periode gaat aanbreken. Natuurlijk heb ik momenteel ook totaal geen controle, maar mijn huidige medicatie doet goed zijn werk. Eind maart ben ik weer twee jaar aanvalsvrij en dat hoop ik zo te houden.

Het wisselen van de medicatie zal inhouden dat ik eerst een periode mijn twee huidige medicijnen moet afbouwen om daarna nog weer nieuwe medicatie te gaan opbouwen.
En juist daar zit het punt.
Wat kan er allemaal gebeuren in die periode? Niemand weet het.
Ik kan weer aanvallen krijgen, want geen idee hoe mijn lichaam gaat reageren op het afbouwen. Ook weet ik niet hoe mijn lichaam zal reageren op de nieuwe medicijnen en of die wel helpen. Welk effect zullen die hebben op mijn lichaam?

Al die vragen..
En toch? Toch ga ik het doen!

Alleen nu nog even niet.

Liefde

Liefde

De dag dat ik deze blog schrijf is het 14 februari. Valentijnsdag. De dag van beschermheilige Sint Valentijn. Zijn dag is de dag van de liefde. Daar staat hij het meeste om bekend. Maar voor wie het nog niet wist: Sint Valentijn is ook de beschermheilige van mensen met epilepsie. Zijn naam betekent gezond. Dat is wat ik alle lotgenoten toewens: gezondheid, misschien genezing of in elk geval vermindering van aanvallen. Daardoor kun je je namelijk ook al een stuk gezonder voelen.

Een andere betekenis van zijn naam is krachtig. Dat zijn alle mensen met epilepsie. Krachtig. Het vraagt nogal wat van een mens om elke keer weer door te gaan na de zoveelste aanval, absence of het zoveelste bijwerkingsverschijnsel van de medicatie. Het "zeven keer vallen en acht keer weer opstaan"-principe. Juist door mijn diagnose voel ik mij soms krachtiger dan ooit. Het vechten tegen onbegrip, het constante uitleggen, het verantwoorden en de opgelegde beperkingen. Het vraagt allemaal enorm veel kracht.

De combinatie liefde en epilepsie is ook moeilijk om los van elkaar te zien. Juist liefde is op zoveel manier betrokken bij epilepsie. Liefde van ouders voor kinderen met epilepsie. Liefde van een vader of moeder die het eng vindt om zijn of haar kind los te laten uit angst dat er wat gebeurt, maar het toch doet, omdat ze hun kind de vrijheid gunnen en van hem of haar houden. Liefde van kinderen die het naar vinden om hun ouder een aanval te zien krijgen en alles uit liefde doen om ze te helpen. Liefde van partners, echtgenoten, die met veel liefde zorgen voor en rekening houden met het soms zo aangepaste leven van hun partner met epilepsie.
De liefde, die je niet afrekent op je epilepsie. Liefde die niet eens kijkt naar je epilepsie.
Liefde die juist alles zou willen doen om er maar voor te zorgen dat hun geliefde geen epilepsie meer heeft of eraan moet lijden.
Liefde van degene met epilepsie, die zich soms bezwaard voelen of een last voor anderen.
Liefde van degene met epilepsie uit dankbaarheid voor wat al hun geliefden voor hun doen als ze het zelf even niet kunnen.

De liefde die zichtbaar wordt in de vanzelfsprekendheid van het zorgen en het rekening houden met.
Liefde voor jezelf die zichtbaar wordt in jezelf motiveren om er toch elke dag weer voor te gaan. Liefde voor jezelf door voor jezelf te kiezen en je leven niet te laten bepalen door je epilepsie.
Liefde is jezelf aanvaarden met epilepsie.

Chronisch optimisme

Chronisch optimisme

Het jaar 2018 is begonnen! Natuurlijk hoop ik dat het een goed jaar wordt! In elk geval staan er al leuke dingen op de planning. Zo hoop ik dit jaar af te studeren, een baan te vinden en te trouwen! Allemaal fijne dingen, waarvan ik hoop dat ze allemaal zullen uitkomen. Een nieuw jaar begin je met een positieve instelling, een nieuw jaar, dus nog allerlei mogelijkheden! De focus op het positieve dus! Maar moet dat altijd?

Laatst las ik de quote: 'Een chronische ziekte vraagt om chronisch optimisme'. Ergens is dat waar. Het leven met een chronische ziekte zoals epilepsie is voor sommige mensen zwaar en is makkelijker te dragen als je ook de positieve kanten van het leven blijft zien. Daar heb ik volgens mij ook eerder een blog over geschreven, hoe ik vooral de positieve kant van mijn epilepsie probeer te zien. Of van wat het mij heeft gebracht.

Alleen heeft chronisch optimisme twee kanten. Als je altijd positief bent en vrolijk en alles relativeert, gaan mensen denken dat je het makkelijk hebt. Dus als je dan een keer wat minder in je vel zit en het wat somberder inziet, wordt je al snel verweten dat je het positiever in moet zien. Dat epilepsie maar een onderdeel van je leven is en dat je het niet je leven moet laten bepalen. Allemaal waar en ik ben het er zeker mee eens. Maar... is het erg als we het een keer niet weten? Als we het wel somber inzien en epilepsie even meer terrein geven, omdat we moe zijn?

Misschien vraag je je af: Moe? Waarvan? Moe, van het altijd alert zijn, het proberen te voorkomen van een aanval, het anticiperen op wat komen gaat. Dan kun je zeggen, dat we ons dat zelf aan doen. Maar nee, mijn brein gaat met mij aan de haal. Mijn hoofd staat nooit stil, dat gaat 24/7 door en mijn onderbewuste blijft alert op mogelijke signalen van een aanval. Ik sta nooit uit. En ja, dat ben ik gewend. Maar dat zegt niet dat het niet ontzettend vermoeiend is en dat het tien keer zoveel energie kost dan andere taken.

Nee, het liefst wil ik epilepsie niet de ruimte geven en mij negatief laten maken.

Maar soms is het niet anders. Soms is het gewoon even op en kunnen we het niet positief bekijken. Iedereen ervaart zijn of haar epilepsie anders en ik heb grote bewondering voor iedereen die elke dag positief tegemoet treedt. Veroordeel alleen een ander niet als die een keer wat minder positief is dan jij. Elke situatie is anders en optimisme is nou eenmaal niet chronisch en epilepsie helaas vaak wel. Dat is ook maar goed, als je nooit een dal zou hebben leef je alleen maar op vlak land en zou je nooit op de toppen mogen staan om te zien hoe mooi het leven is. Steun elkaar en heb respect voor ieders gevoel en ervaring.

Angst is een slechte raadgever

Angst is een slechte raadgever

Het was een prima dag geweest. Lekker gewerkt, fijne avond gehad en op tijd naar bed. Nog even lezen in bed en daarna de lamp uit. Nog even in het donker de dag liggen overdenken en daarna rustig in slaap vallen. Tenminste... dat was het plan.

Mijn brein en lichaam besloten dat er nog even iets tussendoor moest. Nee, geen epileptische aanval, dat gelukkig niet. Maar iets dat misschien voor mij wel een langere nasleep heeft dan een epileptische aanval. Ik had namelijk een paniekaanval of een angstaanval. Net hoe je het wilt noemen.

Het was dus inmiddels donker om me heen en langzaam dacht ik nog aan een paar dingen om vervolgens te vertrekken naar dromenland. Tot ineens de kamer begon te draaien en mijn brein aan mijn lichaam het signaal gaf dat er iets niet in orde was. Ik stond meteen weer op scherp en kreeg een unheimisch gevoel. Iets klopte er niet. Mijn lichaam kwam op dat signaal meteen in actie en gaf signalen af naar mijn onderbuik waar meteen een misselijk gevoel ontstond. Ook begon mijn hart harder te kloppen en begon ik te zweten en sneller adem te halen.

En wat was er aan de hand?

NIETS!

Alleen reageert mijn brein sinds ik epilepsie heb enorm alert op momenten dat ik even er niet bij ben. Dan ben ik wel bij, maar ook gewoon even met mijn gedachten ergens anders. Ik heb dan geen absence, maar ben dan even niet alert genoeg. Mijn brein kan dat ineens opvatten als een moment dat ik gemist heb. Vervolgens steekt de angst en paniek de kop op dat er misschien toch iets gebeurd is of dat het een voorbode is van een epileptische aanval.

Ik had sinds het begin van dit jaar geen angstaanval meer gehad, maar helaas zijn ze nu dus weer terug.

Deze keer lukte het om weer rustig te worden door mezelf herhaaldelijk te zeggen dat er niets aan de hand was en dat ik rustig kon worden. Ook even het raam openen en de frisse lucht inademen en langzaam diep in- en uitademen hielp deze keer goed. Het misselijke gevoel en de paniek verdwenen. Maar de angst die blijft. Angst voor wanneer dit weer gebeurt, angst voor wat het betekent dat dit nu weer terug is en nog steeds de onderbewuste angst voor een epileptische aanval.

Het blijft een strijd, maar het is te doen, zolang ik mezelf maar niet voor gek verklaar.

© Aline

Autorijden en epilepsie! Gaat dat samen?

Autorijden en epilepsie! Gaat dat samen?

Eindelijk was het dan zover! Eind oktober mocht ik mijn felbegeerde roze pasje ophalen op het gemeentehuis. Op krukken weliswaar, maar dat is een ander verhaal. Ruim vijf jaar na mijn achttiende verjaardag ben ik eindelijk begonnen met rijlessen. Hoewel ik daar zelf nooit een groot probleem van heb gemaakt, was het natuurlijk niet leuk om degene te zijn die altijd moet meerijden. Steeds anderen moeten vragen om je ergens heen te brengen. Maar nu heb ik mijn rijbewijs gehaald.

Dat ging niet zonder slag of stoot. Omdat ik een aanval kreeg, moest ik mijn lessen een half jaar onderbreken. Aangezien mijn laatste aanval daarvoor vier jaar geleden was, hoefde ik maar een half jaar te stoppen. Daarna pakte ik het weer op. Maar uiteindelijk, daar is het pasje!

Twee dagen nadat ik mijn rijbewijs in handen had, kwam ik op internet wat berichten tegen over een vrouw die al verschillende ongelukken had veroorzaakt. Ze had epileptische aanvallen, had dat niet gemeld en bleef gewoon autorijden. Ze mocht wettelijk gezien niet rijden maar deed het toch, met vreselijke gevolgen. Dit leidde bij sommige mensen op Twitter tot de mening dat mensen met epilepsie helemaal niet mogen autorijden, ook niet eventjes. Je weet nooit of je weer een aanval krijgt!

Dit zette mij aan het denken, aangezien ik nu zelf ook autorijden moet combineren met mijn epilepsie. Ik heb een rijbewijs met code 105: dit krijg je als je epilepsie hebt en geen andere aandoening. Dit houdt in dat ik privé en voor mijn werk het advies heb gekregen om de eerste twee jaar maximaal 28 uur per week te rijden. Ook ben ik voor een beperkte tijd rijgeschikt verklaard door het CBR, op basis van mijn eigen verklaring en de medische keuring van een neuroloog. Dit betekent dat mijn rijbewijs maar geldig is tot eind 2018 en dat ik in 2018 alweer een procedure moet starten voor verlenging van de rijgeschiktheidsverklaring. Ik word goed in de gaten gehouden.

Het is een lastig onderwerp: autorijden met epilepsie. De vrouw die verschillende ongelukken had veroorzaakt, hield zich niet aan de regels. Natuurlijk, de kans op een aanval kun je nooit volledig uitsluiten. Maar zelf ben ik rijgeschikt verklaard; ik slik trouw mijn medicatie en meld mij jaarlijks bij de neuroloog. Ik volg alle regels, onderga eventuele keuringen en denk goed na over mijn eigen acties en de gevolgen daarvan. Meer kan ik niet doen.

Ik hoop dat iedereen verantwoordelijk achter het stuur kruipt, epilepsie of niet.

© Aline

​Het is goed om niet alles te weten

​Het is goed om niet alles te weten

20 oktober

Tegenwoordig willen mensen alles weten. Hoewel, dat is niet alleen nu zo, eigenlijk is dat van alle tijden. Mensen zijn erg nieuwsgierig. Dat merk je rond bekende Nederlanders, bij ongelukken en bij vermissingen, zoals afgelopen week. Iedereen moet er even zijn verhaal over doen. Ook al heeft dat meestal niets te maken met de zaak waar het dan om gaat. Je merkt het vaak ook gewoon om je heen. Zelf ben ik ook best nieuwsgierig aangelegd. Ik doe vast niet voor een ander onder. Alleen sinds ik met de diagnose epilepsie leef ga ik er toch op een andere manier mee om.

Als je iets hebt meegemaakt, waarbij jij degene bent waar de nieuwsgierigheid om draait, dan wordt je je bewust van de andere kant. Hoe het voelt om bekeken te worden en degene te zijn, waar iedereen iets over te zeggen heeft en alles van wil weten. Vaak zelfs de meest onzinnige details.

Sinds mijn tweede aanval in maart 2011 ben ik mij daar zelf van bewust geworden. Ik had net mijn eerste ervaring met epilepsie achter de rug. De neuroloog kon nog niet de diagnose epilepsie stellen, omdat ik nog maar één aanval had gehad. Mijn lichaam besloot daar verandering in te brengen.

Op 27 maart 2011 op weg naar school met de trein ging het licht bij mij uit. Het enige wat ik mij kan herinneren is dat ik een aura zag en tegen een vrouw kon zeggen dat het niet goed ging. Daarna werd het zwart. Ik kwam weer bij bewustzijn in het ziekenhuis, waar mij werd meegedeeld dat het weer gebeurd was en ik maar even naar huis moest bellen.

Ik bleek een aanval te hebben gehad in de trein. De trein is voor mij langer blijven staan op het volgende station, waar ik uit de trein ben gehaald en met de ambulance naar het ziekenhuis ben vervoerd. Zelf weet ik daar niets van. De ambulancebroeder wist mij naderhand te vertellen dat ik zelfs geantwoord heb op zijn vragen, maar dat is voor mij een zwarte vlek in mijn geheugen.

En daar ben ik blij om. Ik ben blij dat ik niet bij bewustzijn was op het moment dat ik uit de trein getild werd en in de ambulance vervoerd. Veel mensen hebben mij later gevraagd of ik niet liever zou willen weten wat er precies is gebeurd in die tussentijd. Mijn antwoord is steeds nee geweest. Nee, liever niet. Ik ben blij dat de trein voor mij vertraging opliep, ook al kwamen anderen mensen daardoor misschien te laat, ook al hebben bekenden mij misschien buiten bewustzijn zien liggen. Het was een kwestie van overmacht.

Ik ben blij dat ik het niet bewust heb meegemaakt. Er zullen vast mensen chagrijnig zijn geweest omdat ze te laat kwamen, omdat ze geen zin hadden in al dat gedoe op de vroege morgen. Er hebben vast ook veel mensen nieuwsgierig gekeken wat er allemaal aan de hand was, terwijl de ambulancebroeders mij hielpen.

Wat zou ik eraan hebben om dat allemaal wel te weten? Waarschijnlijk had ik er alleen maar meer last van gehad. Kennelijk moest het zo zijn. Het heeft mij wel geleerd om, als er een vertraging is of een ongeluk en daardoor een omleiding of er is een vermissing, minder nieuwsgierig, boos of geïrriteerd te zijn. Er is altijd een reden voor. Het gebeurt niet expres. Probeer ambulancepersoneel, hulpverleners en de politie gewoon hun werk te laten doen. Loop niet in de weg met microfoons of met telefoons om het ongeluk of de reden van de sensatie te filmen. Het zijn mensen, net als jij en ik. Met recht op privacy. Ja, ik ben blij dat ik geen filmpje van mijzelf heb teruggevonden op internet terwijl ik een aanval heb. Ik hoop er ook nooit één te zullen vinden. Houd je nieuwsgierigheid in bedwang, omdat jij het ook had kunnen zijn.

© Aline

Nooit alleen

Nooit alleen

29 september

Er zijn twee manieren waarop mensen met epilepsie nooit alleen zijn. De eerste manier ontdekte ik zes jaar geleden, maar van de tweede manier werd ik mij pas kortgeleden echt bewust.

Sinds 2011 zit de epilepsie in mijn hoofd en laat het me nooit helemaal met rust.
Ik ben in dat opzicht dus nooit alleen. Altijd als ik denk dat ik alleen ben of de epilepsie misschien eindelijk voor een tijdje uit mijn leven is verdwenen, krijg ik een reminder.
Een herinnering van mijn grote vriend Epilepsie, om te melden dat hij er toch altijd nog is.
Die herinnering kan zijn in de vorm van absence, een aura in de vorm van lichtballen voor mijn ogen of juist door lichtheid in mijn hoofd. Het kan ook heel simpel door me angstig te laten voelen, daardoor ga ik meteen aan mijn lichaam twijfelen. Mijn alertheid is dan gewekt en mijn humeur meestal voor de rest van de dag verpest.
Zoals ik in mijn eerste blog vermeldde, heb ik een haat-liefdeverhouding met mijn vriend Epilepsie. Maar dat is niet het enige. Door die epilepsie heb ik vaak ook een haat-liefdeverhouding met mijn lichaam. Op de momenten dat ik me zwak voel, door angst of een aura, ben ik boos op wat mijn lichaam me aandoet. Omdat het niet wat sterker is en mij gewoon mijn ding laat doen.
Maar als dat is weggeëbd, merk ik juist dat mijn lichaam er ook voor mij is. En vooral wat het allemaal voor mij doet. Na een mindere dag en een avond vol hoofdpijn zorgt mijn lichaam er vaak voor dat ze de volgende dag weer sterk genoeg is om samen weer aan de slag te gaan. Daarin ben ik dus sowieso niet alleen. Ik ben samen met mijn epilepsie en met mijn lichaam. Deze twee hebben met elkaar ook een haat-liefdeverhouding en laten dat vaak duidelijk aan mij merken.
Eenzaam ben ik dus zeker niet.

Maar er is nog een reden waarom ik nooit alleen ben.
Ik dacht dat ik het meeste over epilepsie nu wel wist. Maar het leren stopt niet. De nieuwste ontdekking die ik deed, weten de meesten van jullie misschien allang, maar had ik me nooit eerder zo beseft: epilepsie komt over de hele wereld voor. Alleen al in Nederland zijn er 120.000 mensen met epilepsie.
Wereldwijd zijn er mensen met dezelfde aandoening. Ik ben dus zeker niet alleen. Natuurlijk kende ik al mensen die ook een vorm van epilepsie hebben. Maar het kwam toch even binnen. Ook leerde ik dat er onwijs veel verschillende vormen van epilepsie bestaan! Geen wonder dat het zo lastig is om de juiste vorm vast te stellen.

In Nederland merk ik steeds vaker dat we veel steun aan elkaar kunnen hebben. Lange tijd was er weinig aandacht voor jongeren met epilepsie, maar een paar jaar geleden kwam daar verandering in. Ik sprak veel leeftijdsgenoten: door het er met hun over te hebben, ervoer ik veel herkenning. Het is heel fijn om eens niet iets uit te hoeven leggen, maar elkaar met één woord te begrijpen. Op zo'n moment voel ik saamhorigheid.
We zijn nooit alleen!

Stress

Stress

1 september

De zomer is bijna weer voorbij en dat deed me terugdenken aan zes jaar geleden.

Toen had ik nog veel last van aanvallen, omdat de juiste dosis medicijnen nog gevonden moest worden. Ook had ik veel last van nachtelijke aanvallen. Zelf zal ik nooit weten hoeveel dat er destijds geweest zijn, omdat ik mij er pas 's ochtends bewust van werd. Ik werd dan wakker en voelde spierpijn over mijn hele lijf, had bonzende hoofdpijn en voelde me erg moe. En als ik geluk had trof ik ook nog een flink aantal blauwe plekken aan op mijn armen en benen. Als ik op een dag daarna afspraken had dan belde ik die vaak af, omdat ik die dag eerst weer een beetje tot mezelf moest komen en moest bijslapen.

In het eerste collegejaar heb ik af en toe een aantal colleges gemist, omdat ik te moe was om uit bed te komen of omdat mijn spieren te verzuurd waren. Nu alles grotendeels onder controle en niet meer zo heftig als zes jaar geleden is, is het vooral de onbewuste angst voor een plotselinge aanval die overblijft. Sommige aanvallen kan ik voorkomen door niet te kijken naar flitsende lichten, maar de aanvallen na een stressvolle periode kun je niet voorkomen. De arts kan wel zeggen dat ik moet oppassen met stress, maar het leven is nu eenmaal niet zonder zorgen. En iedereen heeft hectische periodes in zijn/haar leven. Misschien dat je stress ontwijkt als je in een hutje op de hei gaat wonen, maar daar is ook niet veel aan in je eentje.

Vorig jaar maart was stress een van de grote triggers voor mijn aanval na een periode van vier jaar aanvalsvrij te zijn geweest. Ik had een bepaalde deadline die ik moest halen om mijn bachelor te kunnen afronden. Mijn scriptie moest ik herkansen en zo liep de druk alleen maar op. Mijn bachelor heb ik gehaald en ik kon meteen door met het nieuwe semester van de master. Maar ergens wist ik dat mijn lichaam mij nog zou terugpakken voor alles stress die ik het in de voorgaande periode had aangedaan. En dat gebeurde zo'n twee maanden later, toen de rust weer enigszins weer was gekeerd. Ik was inmiddels weer ontspannen en toen besloot mijn brein om zichzelf ook even te resetten. Met een grote epileptische aanval als gevolg. Die ervoor zorgde dat ik weer bang werd. Bang om alleen te zijn, bang om weer een aanval te krijgen, bang om iets te ondernemen, bang om weer stress te krijgen.

Maar zoals gezegd en ervaren, het leven gaat door. Je kunt niet overal de controle over houden. Ook na die aanval heb ik wel weer periodes gehad die wat stressvoller waren, maar waarna geen aanval volgde. Dat zegt niet dat er na mijn volgende stressperiode geen aanval meer zal volgen. Maar ik ben er niet meer zo bang voor als daarvoor. We moeten zelf een manier vinden om met onze epilepsie om te gaan. Niemand anders kan dat, je zult het zelf moeten doen. Met vallen en opstaan, dat is het leven. Maar weet dat je sterker bent dan je zelf denkt. Het wordt altijd beter! Als we niet onze dalen zouden hebben, dan zouden we ook niet de toppen van onze blijdschap kunnen ervaren.

Plotseling

Plotseling

4 augustus

Er gaan dagen voorbij waarop het hebben van epilepsie totaal aan mij voorbij gaat. Dat zijn de dagen waarop het te druk is om er mee bezig te zijn. Te druk met werk of sociaal zijn. Of gewoon druk met leven, wat een goed teken is, want dan gaat het dus goed en heb ik niet veel hinder van mijn epilepsie.

Dat was ook het geval in het weekend van 8 juli. Het was dat weekend goed weer en ik genoot van een rustig weekend met familie en vrienden. Het was ook het weekend, waarin het nieuws bol stond van de jonge Ajax-speler, die in elkaar was gezakt tijdens een wedstrijd. Het heeft het nieuws de dagen daarna beheerst en helaas is er nog geen zicht op beter nieuws.

Naast dat bericht over voetbal bereikte mij via facebook helaas nog een triest bericht over voetbal, wat mij stilzette bij mijn epilepsie. In dit geval nieuws over een oud-speelster van de Oranje Leeuwinnen en ADO den Haag. Sylvia Nooij is op 8 juli overleden aan een epileptische aanval op de leeftijd van 32 jaar. Misschien is het een cliché, maar dat bericht zette mij even stil, juist omdat ze was overleden aan epilepsie. Het is inderdaad mogelijk om te overlijden tijdens een epileptische aanval. Zelf sta ik daar praktisch nooit bij stil en ik denk dat het ook gezond is, om daar niet te veel mee bezig te zijn.

Wat helpt het om mezelf steeds bang te maken en mezelf eraan te herinneren dat het mij ook kan overkomen? Maar het is wel een feit, dat het sterftecijfer van patiënten met epilepsie drie keer hoger is dan dat van de algemene bevolking. Maar het is de vraag of het altijd direct gerelateerd is aan epilepsie of aan een aandoening of ziekte die de epilepsie veroorzaakt bijv. een hersentumor. Vaak is het ook het gevolg van een ongeval dat gebeurt tijdens een epileptische aanval. De oud-speelster was plotseling overleden tijdens een aanval. Helaas was ze nog erg jong. 32 jaar.

Tijdens de eerste wedstrijd van de Nederlandse vrouwen op het EK 2017 tegen Noorwegen was er in de 32e minuut een applaus als eerbetoon aan de overleden Sylvia Nooij. De aanleiding was erg naar, maar ik ben blij dat het in het nieuws kwam en dat er voor haar overlijden aandacht is geweest. Epilepsie heeft ondanks alles nog meer bekendheid nodig dan het al heeft. Op social media bleek dat het voor veel mensen iets nieuws was, dat je zo ineens, zonder duidelijke aanleiding kunt overlijden aan epilepsie. Het heeft flink wat mensen weer meer geleerd over een mogelijk gevolg van epilepsie. Laten we daarvoor blijven strijden. Voor onszelf, samen en uit naam van hen die er niet meer over kunnen vertellen.

© Aline

Balans

Balans

7 juli

Epilepsie dwingt mij om te zoeken naar balans in mijn leven. Balans in alles.

Balans tussen het krijgen van voldoende slaap en het krijgen van te veel slaap. Balans tussen af en toe een drankje op een feestje en voor de rest toch maar niet drinken, vanwege de negatieve effecten in combinatie met de medicijnen.

Balans tussen wel doen waar ik zelf zin in heb, of iets toch maar laten, omdat ik weet dat het in verband met mijn epilepsie verstandiger is of om het niet te doen.

Balans in krampachtig de controle willen vasthouden en de controle toch los te moeten laten en de teugels wat te laten vieren.

Zelfs in de manier waarop ik mijn epilepsie probeer te accepteren ben ik telkens op zoek naar een balans.

Helaas slaat die balans nogal te vaak door naar de negatieve kant. Laten we eerlijk zijn, waarschijnlijk zitten er ook meer negatieve dan positieve kanten aan het hebben van epilepsie.

Daarom wil ik graag ook de positieve kant van de balans noemen bij het accepteren van mijn epilepsie.

Zo heb ik afgelopen jaar ontdekt dat sommige sterke geuren bij mij een aanval of een aura kunnen uitlokken. Dat kunnen de raarste geuren zijn. In mijn geval ontdekte ik dat het schoonmaakmiddel Mr. Muscle bij mij een aura uit kan lokken. Het klinkt misschien raar, maar het is wel zo.

Het is meer bekend dat een aanval kan worden uitgelokt door felle en flitsende lichten bij een concert of op televisie, of juist door de stralen van een laagstaande zon achter de bomen.

Het feit dat deze dingen aanvallen of aura's uitlokken is natuurlijk niet positief, maar wat het positief maakt is dat ik telkens dit soort dingen ontdek. Dat zorgt ervoor dat ik daardoor extra op mijn hoede kan zijn en weet welke dingen ik moet vermijden.

Simpel, ik maak mijn huis later niet schoon met producten van Mr. Muscle. Het zal vast een goed product zijn, maar niet als de geur alleen al schadelijk is voor mijn gezondheid.

Zo is het met meer dingen. Als ik weet dat ik ergens heen ga in de zomer en het is avond met een laagstaande zon, dan kan ik beter meteen mijn zonnebril meenemen. Een kleine moeite.

Ook in andere opzichten slaat de balans van epilepsie door naar positief in mijn leven.

Mijn band met vrienden en familie is sterker geworden. Ik kom nu meer voor mezelf op, want dat is nodig als je wilt dat je probleem erkend wordt en die ervaring gebruik ik nu ook in andere situaties.

Ik kan anderen met epilepsie helpen. Ik heb veel nieuwe mensen leren kennen en we kunnen elkaar helpen en van elkaar leren. Ik heb zelf meer doorzettingsvermogen gekregen. Ik heb mijn eigen grenzen leren kennen. Ik ben het leven niet meer als vanzelfsprekend gaan beschouwen en geniet daarom nu nog meer van alles wat nog wel kan. Ik heb harder leren vechten en ben daardoor trotser op wat ik heb bereikt. Natuurlijk blijven de lastige momenten, maar al die momenten werden gevolgd door betere momenten. Daarom mag je altijd vooruit blijven kijken. Wij zijn sterker dan de epilepsie. Wij zijn niet onze epilepsie, epilepsie is maar een onderdeel.

Ik moest/moet om de epilepsie veel dingen laten of veranderen in mijn leven, maar ik krijg er zoveel moois voor terug.

Ik wens jullie een fijne zomer toe, met of zonder epilepsie. Een fijne zomer is niet afhankelijk van de epilepsie. Of de zomer fijn wordt bepaal jij!

Wie weet het nou beter?

Wie weet het nou beter?

9 juni

Het was weer eens zover. Een gesprek in de trein met een vreemde, die drie seconden, na dat ik heb gezegd dat ik epilepsie heb, denkt te weten hoe mijn leven met epilepsie werkt en wat ik zou moeten doen. Begrijp me niet verkeerd, ik vind het fijn als mensen oprecht vragen hoe het gaat of wat epilepsie precies is in mijn leven en ik ben best bereid daarover te vertellen en het uit te leggen.

Alleen is er in een dergelijk gesprek maar al te vaak een moment waarop de balans van oprechte interesse omslaat naar 'goedbedoelde' adviezen en verandert de 'oprecht geïnteresseerde' ander in een zeer irritante betweter. Misschien zelfs zonder het zelf door te hebben. Maar hè dit is hoe ik het ervaar en ik weet bijna wel zeker, vele andere lotgenoten met mij.

De onwetendheid over hoe te handelen bij een epileptische aanval is iets wat ik soms nog vaak tegenkom in gesprekken. Zo heb ik de afgelopen jaren vaak mensen uit voorzorg vertelt dat ik epilepsie heb en dan kreeg ik de reactie: 'O oké, en als je dat hebt dan moet ik een handdoek in je mond doen toch?'

Nou, nee liever niet, want de kans is dan groot dat het misgaat en ik geen lucht krijg. Je moet nooit proberen iets in de mond stoppen van iemand tijdens een epileptische aanval, een tongbeet is niet te voorkomen.

Ook zijn er mensen die denken te kunnen bepalen hoe erg mijn epilepsie is, ten opzichte van andere ziektes. Dan krijg je opmerking als: 'Oh, heb jij epilepsie? Wat vervelend, maar gelukkig heb je geen ....' Wat moet ik met een dergelijke opmerking? Mij beter voelen, omdat mijn ziekte volgens jou gelukkig meevalt naast dat van een ander? Geen enkele ziekte is met een andere te vergelijken. Zelfs elke situatie van personen met epilepsie verschillen van elkaar. Iedereen ervaart het anders en er zijn veel verschillende soorten verschijningsvormen. Niemand is hetzelfde.

Nee, het is ­niet grappig om een epileptische aanval na te doen, ook niet als je het niet zo bedoelde, (hoe zou dat kunnen trouwens?) Het is ook niet grappig, om te vragen of ik weer geslagen ben, omdat ik last heb van blauwe plekken, door mijn aanvallen. Het is niet 'knap' van mijn vriend dat hij ondanks mijn ziekte een relatie met mij 'aandurft'. Hij heeft een relatie met mij, omdat hij van mij houdt, niet omdat ik zielig ben. Het is niet 'knap' dat ik twee keer per dag vijf tabletten in één slok weg kan slikken, dat is helaas alleen maar de realiteit.

Meestal kan ik veel hebben en wil ik graag antwoorden op mensen die vragen stellen en opmerkingen maken over mijn epilepsie. Ik wil graag mijn verhaal delen om bij te dragen aan meer inzicht in hoe mensen met epilepsie het zelf ervaren. Maar graag willen wij, ik samen met mijn lotgenoten, dan wel serieus genomen worden. Geef ons de ruimte om ons verhaal zelf te vertellen in plaats van het al voor ons in te vullen.

© Aline

Gefeliciteerd! Hier nog een verlaat cadeautje.

Gefeliciteerd! Hier nog een verlaat cadeautje.

8 mei

Die zin omschrijft letterlijk mijn gevoel als ik terugdenk aan het moment, waarop ik hoorde dat ik epilepsie had. Bijna precies een week daarvoor was ik jarig. Die dag was mijn achttiende verjaardag. De dag, waarop ik tegoedbonnen kreeg om te starten met rijlessen, waarop iedereen mij vertelde dat ik nu officieel volwassen was. De dag die voor mij voelde als de start van een prachtig jaar. Ik zou eindexamen vwo doen, ik zou gaan studeren, ik zou op kamers gaan.

Die dag was fantastisch! Maar zeven dagen later…kreeg ik een verlaat cadeau.

Die ochtend kreeg ik op school mijn eerste epileptische aanval. Alsof mijn lichaam dacht, ze werd achttien en dat is bijzonder. Ik moet haar nog een cadeau geven. Alsof mijn lichaam had gewacht tot ik volwassen was om mij dit cadeau te geven. Hier, sorry beetje te laat, maar hoop dat je er veel plezier aan beleeft. BAM. Epilepsie.

Mijn wereld totaal op zijn kop. Mijn hoofd soms letterlijk ergens in de wolken, want hier begon de ellende. Vaak naar het ziekenhuis, aan de medicijnen, wachten op het stellen van de juiste dosis en natuurlijk de aanvallen. Te pas en te onpas. En de aanvallen zelf zijn vervelend en wens ik niemand toe. Door aura's weet ik zelf altijd wanneer een aanval begint en heb het leren herkennen.

Maar erger nog dan de aanvallen, want die maakte ik zelf niet mee, waren de angst en onzekerheid en de beperkingen die ze met zich meebrachten.

Ineens was ik vaak erg moe, ineens was ik bang voor wat er zou gebeuren, ineens wist ik dat mijn leven nooit meer hetzelfde zou zijn.

Inmiddels zijn we zes jaar verder. Ik heb nog steeds een haat/liefde verhouding met mijn epilepsie. In dat eerste jaar bleven de aanvallen komen, daardoor bleef ik opstandig en vechten.

Ik wilde niet bijzonder zijn, of iets bijzonders hebben, ik wilde normaal zijn. Gewoon examen doen, studeren enz. Dus dat deed ik. Ik ben geslaagd voor mijn eindexamen in één keer en daarna ben ik gewoon gaan studeren en op kamers gegaan, ook al had ik nog aanvallen. Ik heb daarmee veel eerste keren overwonnen. Na dat eerste jaar hielden de aanvallen zich vier jaar lang koest, na het stellen van de juiste dosis.

Het begon op de achtergrond te raken. Maar epilepsie was nog niet klaar met mij, want ongeveer een jaar geleden kreeg ik weer een cadeau. Weer rond mijn verjaardag en dit keer stond mijn wereld weer op zijn kop. Het voelde alsof ik teruggeworpen was in de tijd. Het is tot nu toe nog steeds weer onderdeel van mijn leven. Het heeft mij veel geleerd en het houdt me scherp. Vooral leert het mij wat er belangrijk is in het leven. Hoe belangrijk je gezondheid is en wat een groot goed. Epilepsie heeft mij geleerd steeds alert te blijven en niets als vanzelfsprekend te beschouwen, omdat elke dag anders kan zijn.

Ondanks de haat/liefde verhouding begin ik langzamerhand dankbaar te worden voor de lessen die ik krijg door het cadeau dat ik kreeg voor mijn achttiende verjaardag.

© Aline

Op zoek naar nog meer blogs? Lees dan ook de blogs van Anita, Bertine of Pim!