"Het moment waarop we het hoorden was zo onwerkelijk"

Sanne verloor haar broer Nils aan epilepsie

Het komt gelukkig maar heel zelden voor maar het overkwam vlogster Sanne. Zeven jaar geleden verloor zij haar broer Nils. Hij kreeg een epileptische aanval waar hij niet meer uit kwam en overleed. Sanne vertelt over de onwerkelijkheid van het overlijden en de onwetendheid over epilepsie.

"Toen Nils vijf jaar oud was, werd hij gediagnosticeerd met epilepsie. Ik was toen zelf nog heel klein. Daardoor heb ik het altijd redelijk normaal gevonden dat Nils af en toe even een aanval had. Die aanvallen waren in het begin nog niet zo heftig en hij kon dan gewoon blijven staan. Dan vond ik het vooral irritant als andere mensen heel bezorgd werden en vroegen of hij niet even moest zitten. Wij maakten die aanvallen wel zes keer per dag mee, en wisten dus dat we gewoon door konden blijven gaan met waar we mee bezig waren. Later werden de aanvallen heftiger en Nils viel regelmatig. Het klinkt misschien vreemd maar ook dat werd bij wijze van spreken 'normaal', en als hij weer eens zijn sleutelbeen gebroken had, ging ik ervan uit dat het allemaal wel weer goed zou komen. Omdat dat altijd al zo was gegaan."

Zeven jaar geleden kreeg Sanne een vreselijk bericht. "Nils woonde al een jaar op zichzelf. Dat wilde hij heel graag. Hij vond de vrijheid heerlijk. Maar ik had hem ook al een paar keer gevonden. Hij had dan zo'n heftige aanval dat ik de huisarts moest bellen. Op een ochtend belde mijn moeder me dat het niet goed was met Nils en dat we naar zijn huis moesten komen. De weg er naartoe had ik het gevoel dat het ook deze keer weer goed zou komen. Nils was al zo vaak gevallen maar was ook steeds weer opgestaan."

Maar het kwam niet goed met Nils. "Het moment waarop we dat hoorden was zo onwerkelijk. Als zusje had ik me nooit echt druk gemaakt over de gevolgen van epilepsie. Het is nu meer dan zeven jaar geleden en nog steeds merk ik dat ik veel mensen heel verbaasd reageren. Mensen weten vaak niet dat ook dit kan gebeuren wanneer je epilepsie hebt. Natuurlijk is het risico maar heel klein, en komt dit heel zelden voor maar bij Nils is het wel gebeurd. Het zou geweldig zijn als er in de toekomst een manier gevonden wordt om epilepsie te onderdrukken of te genezen. Dan hoeft niemand meer zijn grote broer te verliezen aan deze vreselijke aandoening."