"Epilepsie mag geen belemmering zijn voor mijn sporten"

Zwemkampioene Esmee Anne (16) gaat al jaren mee met de vakantiereizen van het Epilepsiefonds. Zij vertelt over haar epilepsie, de vakantiereizen en haar passie voor zwemmen.

"Bij de vakanties van het fonds kan ik helemaal mezelf zijn. Iedereen is gelijk en niemand kijkt vreemd op als je een aanval krijgt." Tot haar spijt kon Esmee Anne afgelopen zomer niet mee met de vakantiereis van het Epilepsiefonds. Gelukkig kwam er iets anders moois voor terug. "Ik mocht meedoen met Special Olympics World Games, het grootste sportevenement voor mensen met een beperking!" De langgewenste droom van Esmee Anne kwam uit toen zij geselecteerd werd voor dit grootse evenement in Los Angeles. Daar zwom ze 800 meter alleen, en samen met haar estafetteploeg ook nog vier keer 100 meter. "Zwemmen is mijn allergrootste passie", vertelt EsmeeAnne blij. "Ik zwem al mijn hele leven. In het water voel ik me vrij en kan ik mijn gedachten verzetten."

​Nooit alleen zwemmen

Een paar dagen voor de wedstrijd begon, kreeg Esmee Anne een aanval. "Dat was echt schrikken, ik wilde niet dat mijn kampioenschap letterlijk 'in het water' zou vallen. Maar gelukkig had ik nog één dag waarop ik kon bijkomen." Het is wel eens voorgekomen dat Esmee Anne een aanval tijdens het zwemmen kreeg. "Dat gebeurde bij de rugcrawl. De zon die door de ramen op het water reflecteerde, wekte een aanval op. Gelukkig zijn er steeds meer zwembaden die gordijnen voor de ruiten hebben", vertelt Esmee Anne. Bang om een aanval in het water te krijgen, is Esmee Anne niet. "Ik mag door mijn epilepsie nooit alleen zwemmen, daarom is mijn moeder of trainster altijd in de buurt."

Goud én zilver

Niet alleen zelf, maar ook met haar team leverde Esmee Anne een topprestatie in Los Angeles. Ze behaalde een gouden medaille op het onderdeel 800 meter en won met haar team een zilveren medaille. "Ik ben ontzettend trots, dit had ik nooit van mezelf verwacht! Tijdens de laatste twee banen was ik helemaal kapot. Ik tikte bij de finish de rand aan, maar was te moe om op het scorebord te kijken. Iemand wees me erop en toen bleek ik nummer 1 te zijn. Ik heb gehuild, gegild en gejuicht!"

Officieel gehuldigd

Op 19 augustus 2015 werd Esmee Anne officieel gehuldigd in het gemeentehuis van Zevenaar. Omhangen met zowel haar zilveren als haar gouden medaille werd zij onder grote belangstelling en bewondering toegesproken en gefeliciteerd. "Ik had niet verwacht dit ik mezelf zo belangrijk kon voelen. Ik werd overdonderd door alle belangstelling, stond in bijna alle kranten ik was op de regionale televisie. Tijdens de interviews heb ik geprobeerd om het belangrijkste van mijn verhaal te vertellen: mijn beperking mag geen belemmering zijn voor mijn sport!"

Opladen op vakantie

Ondanks haar passie voor zwemmen en haar onvergetelijke ervaring van afgelopen zomer, heeft Esmee Anne de vakantiereis van het Epilepsiefonds wel gemist. "Ik kijk er weer naar uit om komende zomer weer mee te gaan! Bij de vakantieweek van het Epilepsiefonds laad ik mezelf helemaal op! De gezelligheid, het samenzijn en gewoon jezelf kunnen zijn is zo fijn. Iedereen op vakantie heeft epilepsie, maar de epilepsie staat niet centraal."