"Een weekje ertussenuit doet me goed"

Vrijwilliger en deelnemer over de vakantiereizen

Het Epilepsiefonds organiseert speciale vakantiereizen voor mensen die door hun epilepsie anders niet met vakantie kunnen. Joost (17) ging dit jaar voor de vijfde keer mee met de kampeervakantie. Tijdens deze reis werd hij begeleid door vrijwilligers die zich geheel belangeloos inzetten. Roel (32) is een van hen.

Enthousiast over vrijwilligerswerk

Roel (rechts op de foto) is deze zomer voor de negende keer meegegaan met een vakantiereis. “Ik vind het fantastisch om deze jongeren een weekje te helpen en ze een fijne vakantie te bezorgen. Toen ik jaren geleden een oproep van het Epilepsiefonds tegenkwam in de krant heb ik me gelijk opgegeven. Daar heb ik nooit spijt van gekregen. Ik ben zelfs nog steeds zo enthousiast over dit vrijwilligerswerk dat twee van mijn vrienden inmiddels ook begeleider zijn geworden.”

Continu alert

De begeleiders zorgen tijdens de vakantieweek voor een leuk en actief programma. Het is belangrijk dat ze daarbij goed letten op de deelnemers, want die kunnen op ieder moment van de dag – en ook ’s nachts – een epileptische aanval krijgen. Roel: “Sommige jongeren uit deze groep hebben wekelijks aanvallen, sommige zelfs dagelijks. Daar houden wij als begeleiders rekening mee. Laat iemand zijn beker vallen, of heeft hij een aanval? We zijn continu alert op wat er om ons heen gebeurt.”

Welke stelling is niet waar?

Dit is inderdaad niet waar. Bij sommige aanvallen, bijvoorbeeld bij een aanval dat iemand alleen een korte periode voor zich uit staart (absence), kan je als omstander niets doen. Deze aanval duurt kort en gaat meestal vanzelf weer over. Wat kan je bij andere aanvallen doen? Blijf rustig, maak ruimte in de omgeving en zorg dat de persoon zich niet verwondt.

Lees meer over eerste hulp bij epilepsie

Dit is waar. Een aanval houdt over het algemeen vanzelf weer op binnen enkele minuten. Duurt een aanval langer dan vijf minuten? Volgt de ene aanval op de andere? Bel dan een arts of 112.

Lees meer over eerste hulp bij epilepsie

Dit is waar. Ongeveer 5% van de mensen krijgt eens in zijn leven een epileptische aanval. Als iemand 1 aanval heeft gehad, betekent dit niet dat iemand epilepsie heeft. Het kan zijn dat een epileptische aanval door bepaalde omstandigheden is uitgelokt.

Lees meer over uitlokkende factoren

Veel aanvallen

Ook Joost heeft veel last van aanvallen. Iedere week heeft hij een ‘grote’ aanval, waarbij hij op de grond valt en gaat schudden met zijn lichaam. Daarnaast heeft hij dagelijks absences. Bij deze aanvallen raakt hij even buiten bewustzijn. De goedlachse Joost vertelt dat hij zijn epilepsie heel vervelend vindt: “Ik heb geen vrijheid. Door mijn epilepsie moet er altijd iemand bij me in de buurt zijn.” 

Superleuke vakantie

Joost is blij dat hij elk jaar een week mee kan met een vakantie van het Epilepsiefonds. “Toen mijn neuroloog me op deze vakanties wees, twijfelde ik of het wel wat voor mij zou zijn. Maar het is echt superleuk! De vakantieweek doet me ontzettend goed. Het is fijn om in een andere omgeving te zijn, samen met andere jongeren die weten wat epilepsie is. En de begeleiders zijn echt fantastisch. Als ik ergens mee zit dan kan ik altijd naar ze toe en ze helpen me altijd!”