"De gezondheid van je kind is het allerbelangrijkste"

Dirk Kuijt over de epilepsie van zijn zoon

Wie kent hem niet? De hardwerkende, sympathieke voetballer Dirk Kuijt. In 2013 ging het gezin door een moeilijke tijd toen bleek dat hun oudste zoon Roan (7) epilepsie heeft. Hoe gaat het nu met Roan?

Met veel warmte en trots vertelt Dirk over zijn zoon: "Roan is een spontane, vrolijke jongen en hij is ontzettend slim. Als oudste jongen neemt hij zijn twee broertjes op sleeptouw. Onze kinderen zitten op een internationale school en Roan heeft zelfs een klas overgeslagen!" Dirk praat nuchter over de epilepsie: "Het is natuurlijk erg vervelend dat Roan epilepsie heeft, maar het is nu redelijk onder controle."

Onopvallend

Hoe merkten Dirk en Gertrude dat er iets aan de hand was met hun zoon? "Het begon heel onopvallend. Roan had momenten dat hij er even niet bij was. Hij ging dan wel door met wat hij aan het doen was, maar hield zijn hoofd een beetje naar beneden en was zo'n 10 tot 20 seconden afwezig. De symptomen werden steeds erger en duidelijker: hij draaide met zijn ogen, ging klikken met zijn tong en als hij aan het voetballen was, bleef hij rondjes lopen. We dachten dat Roan niet goed luisterde en om aandacht vroeg. Maar het gebeurde steeds vaker. We gingen ons zorgen maken. Voor ouders is de gezondheid van je kind het allerbelangrijkste."

Toekomst

De diagnose epilepsie werd gesteld en Roan kreeg medicijnen. "Na een jaar is Roan gewisseld van medicatie en het is een tijd lang goed gegaan: hij had nauwelijks aanvallen meer. Echter de laatste tijd zijn de aanvallen weer iets toegenomen. Oorzaak hiervan is waarschijnlijk dat Roans medicatie verhoogd moet worden omdat hij is gegroeid. Toch zien we de toekomst positief tegemoet: bij de meeste kinderen met dezelfde epilepsievorm gaat de epilepsie na verloop van tijd (vanzelf) weer over. Wij hopen dat hij er voor zijn puberteit vanaf is."

Dirk Kuyt Foundation

Naast zijn drukke carrière en gezinsleven heeft Dirk in 2005 zijn eigen stichting opgericht: de Dirk Kuyt Foundation. De foundation heeft al veel sportevenementen voor mensen met een beperking ondersteund. Dirk: "Ik wil graag iets teruggeven aan de maatschappij, omdat ik het belangrijk vind dat iedereen de mogelijkheid krijgt om plezier aan sport te beleven. Zoals ik dat ook gedaan heb en nog steeds doe!"