Onderzoek en diagnose

Als je huisarts denkt dat je epilepsie hebt, verwijst hij of zij je door naar een neuroloog. Je neuroloog doet verschillende onderzoeken om zeker te weten dat je epilepsie hebt.

Bij de neuroloog

Er zijn veel verschillende soorten aanvallen. Voor de juiste diagnose is een precieze beschrijving dan ook heel belangrijk.

EEG’s

Om vast te stellen of je echt epilepsie hebt, wordt meestal een EEG (elektro-encefalogram) gemaakt. Daarmee wordt je hersenactiviteit in beeld gebracht.

Hoe werkt een EEG?

Een EEG (elektro-encefalogram) registreert zogenoemde epileptiforme ontladingen in je hersenen. Deze ontladingen zeggen iets over de epileptische activiteit in de hersenen.

Standaard-EEG

Vermoedt je neuroloog dat je epilepsie hebt? Dan wordt er vrijwel altijd een standaard-EEG (elektro-encefalogram) gemaakt. Via elektroden op je hoofd wordt de activiteit van je her...

Slaap-EEG

Levert een standaard-EEG niet genoeg informatie over je aanvallen op of heb je vooral in je slaap aanvallen? Dan kan de neuroloog een slaap-EEG laten maken.

EEG na slaaponthouding

Zijn er op een standaard-EEG en slaap-EEG geen afwijkingen gevonden? Dan laat de neuroloog soms een EEG na slaaponthouding maken.

24-uurs-EEG

Geven andere EEG’s geen of onvoldoende informatie? Dan kan de neuroloog een 24-uurs-EEG laten maken. Zoals de naam al aangeeft duurt dit EEG een dag en een nacht.

EEG met videoregistratie

Soms krijg je een EEG-onderzoek terwijl je op video wordt opgenomen. De EEG-beelden leggen ze naast de video-opnamen. Zo kunnen ze precies zien hoe het EEG eruit zag bij een aanva...

Diepte-EEG en EEG met psychologische test

Soms is nog extra EEG-onderzoek nodig zoals een EEG met diepte-elektroden bij epilepsiechirurgie en Deep Brain Stimulation (DBS). Of een EEG dat tegelijk met een psychologische tes...

Scans

Heeft de neuroloog vastgesteld dat je epilepsie hebt? Dan gaat hij of zij op zoek naar de oorzaak. Dit gebeurt vaak via beeldvormend onderzoek.

MRI-scan

Een MRI-scan maakt afbeeldingen van delen van je hersenen. Met zo’n scan probeert de neuroloog te achterhalen wat de oorzaak van je epilepsie is.

fMRI-scan

fMRI staat voor functionele MRI (Magnetic Resonance Imaging). Het wordt gebruikt als vooronderzoek bij epilepsiechirurgie.

CT-scan

Met een CT-scan worden de hersenen in beeld gebracht. Dat gebeurt met röntgenstralen. De letters CT staan voor computertomografie.

Overige scans

Kom je in aanmerking voor epilepsiechirurgie of Deep Brain Stimulation (DBS)? Dan krijg je altijd een EEG en een (f)MRI. Maar om de precieze epilepsiehaard te bepalen zijn meer ond...