Alternatieve geneeswijzen

Reguliere behandelmethoden zijn wetenschappelijk getoetst en gecontroleerd. In medische richtlijnen staat beschreven wat het effect is op patiënten. Bij alternatieve behandelingen zijn deze effecten over het algemeen niet of onvoldoende bevestigd door wetenschappelijk onderzoek. Dat wil niet zeggen dat alternatieve zorg geen positief effect op uw epilepsie kan hebben. Het standpunt van het Epilepsiefonds is dat elke behandelmethode wetenschappelijk moet zijn getoetst voordat kan worden gesteld dat deze een gunstig effect op de aandoening heeft.

Waarom een alternatieve behandeling?

Soms hebben mensen met epilepsie hier baat bij. Het is met deze behandelwijzen niet mogelijk de epilepsie te genezen. Dit geldt trouwens ook voor anti-epileptica, die onderdrukken enkel de aanvallen. De redenen waarom mensen kiezen voor een alternatieve behandeling naast hun reguliere behandeling zijn divers. Het komt bijvoorbeeld voor dat de aanvallen niet onderdrukt kunnen worden met wetenschappelijk onderzochte behandelmethoden of dat iemand veel last heeft van bijwerkingen van anti-epileptica.

Geen vervanging van de reguliere behandeling

Een alternatieve behandeling is niet bedoeld als vervanging van de reguliere behandeling. Overleg altijd met uw arts en verander nooit op eigen initiatief uw anti-epileptica. Een goede alternatieve behandelaar zal u dat ook niet vragen.

Effect

Op dit moment zijn er geen alternatieve behandelmethoden die epilepsie kunnen genezen, ook al zeggen sommige alternatieve behandelaars dat dit wel zo is. Toch loont het soms om een alternatieve behandeling uit te proberen omdat het de kwaliteit van leven kan verbeteren.

Waar kunt u op letten?

  • Overleg altijd met uw arts en verander niet op eigen initiatief uw anti-epileptica.
  • Gebruik uw gezond verstand. Neem niet zomaar alles aan wat u hoort of leest. Klinkt het te mooi om waar te zijn? Dan is het dat waarschijnlijk ook.
  • Let op dat de behandelaar is aangesloten bij een beroepsorganisatie.
  • Vraag uw alternatief therapeut vooraf naar het doel, de duur, de kosten en de risico’s van de behandeling.
  • Alternatieve behandelaars mogen niet de diagnose epilepsie stellen (tenzij ze ook arts zijn).
  • Merkt u geen effect? Weeg dan af of u de behandeling wilt voortzetten.
  • Vraag aan uw zorgverzekeraar of u de behandeling vergoed krijgt.

Lees meer over alternatieve behandelwijzen zoals homeopathie, voeding en yoga.