Myoclonisch

Bij myoclonische aanvallen trekken spieren in armen en/of benen zich vrij plotseling samen waardoor schokjes optreden. Soms gaat het om één schokje, soms om een hele serie. Een enkele keer doet het hele lichaam mee. De schokjes duren zo kort dat het bewustzijn niet waarneembaar wordt verstoord. Als de spierschokjes hevig zijn, kan iemand vallen. Een myoclonische aanval duurt kort en mensen herstellen zich snel na een aanval. Bekijk in het filmpje onderaan deze paragraaf een voorbeeld van een myoclonische aanval.

Er zijn verschillende vormen van myoclonische aanvallen, zoals de myoclonische aanvallen die voorkomen bij Juveniele myoclonische epilepsie (JME), ook wel het Syndroom van Janz genoemd. Hierbij treden de aanvallen in de ochtend op; deze zijn verder onschuldig. Naast JME zijn er nog andere vormen van myoclonische epilepsie, namelijk myoclonische absences en progressieve myoclonische epilepsieën.

Onderstaand filmpje is afkomstig van de dvd Epilepsie in beeld. Een voorbeeld van een myoclonische aanval staat op Aanvallen in beeld.

In de aanvalsclassificatie kan een myoclonische aanval vallen onder een focale aanval met motorisch begin of onder een gegeneraliseerde aanval met een motorische kenmerken.