Kind met epilepsie

Wat vertel ik op school?

De meeste kinderen met epilepsie gaan gewoon naar school. Daarom is het prettig als een leerkracht weet wat hij of zij moet doen. Voor klasgenootjes is het ook fijn om te weten wat epilepsie is.

Informatie over epilepsie in de klas

Speciaal voor leerkrachten en kinderen op de basisschool hebben we informatiemateriaal gemaakt. Het bestaat uit een filmpje, een informatiekaart, een lesbrief en een praatkaart. Zo weet een leerkracht beter wat epilepsie is en waar ze op kunnen letten. Met een animatie, de lesbrief en praatkaart kan een kind een spreekbeurt over epilepsie houden.

Bekijk het (les)materiaal voor de basisschool.

Aanvallen in de klas

Een epileptische aanval komt vaak onverwachts. Ook op school kan een kind een aanval krijgen. Vertel een leerkracht daarom hoe een aanval eruitziet, waar hij of zij op kan letten en wat hij of zij moet doen. Stel eventueel samen met de kinderarts of kinderneuroloog een aanvalsprotocol op, waarin je beschrijft:

  • hoe de aanval eruitziet;
  • wat iemand moet doen bij een aanval;
  • of er noodmedicatie nodig is, wanneer en hoe dit werkt;
  • wie wanneer gebeld moet worden.

Lees meer over noodmedicatie.

Leerprestaties en ondersteuning

De meeste kinderen met epilepsie kunnen goed meedoen op school. Soms missen ze wel stukjes informatie, bijvoorbeeld als ze absences hebben. Dan raken ze even weg en hebben ze niet alles gezien of gehoord. Het is fijn als de leerkracht daar rekening mee houdt.

Bij sommige kinderen kunnen de leerprestaties wel achteruitgaan. Dit kan komen doordat:

  • er veel aanvallen zijn;
  • vaker onderzoek nodig is, en het kind daardoor lessen mist;
  • er bijwerkingen van medicijnen zijn.

Bij het Landelijk Werkverband Onderwijs en Epilepsie (LWOE)  kun je om extra begeleiding vragen als je kind op school last heeft van zijn of haar epilepsie. Deze begeleiders hebben ervaring met epilepsie in de klas en kunnen meekijken wat er nodig is.

Lees meer in de download Epilepsie bij kinderen. Daarin  staat een hoofdstuk over je kind op school.

Meer weten over je kind en epilepsie?

Wat komt er op me af nu mijn kind epilepsie heeft?

Tevreden over onze info?

Doneer nu!