Koortsstuipen

Een koortsstuip is een epileptische aanval die alleen optreedt tijdens koorts of net voordat de koorts ontstaat. Koortsstuipen komen het meest voor bij kinderen die tussen de 3 maanden en 5 jaar oud zijn. Bij een koortsstuip gaat het vooral om een tonisch-clonische aanval (een grote aanval of insult) van hooguit een paar minuten.

Wat te doen bij een koortsstuip

Veel ouders reageren geschrokken als hun kind een koorstsstuip heeft. Dat is heel begrijpelijk, maar over het algemeen is een koortsstuip onschuldig en duurt die maar een paar minuten. Bij een eerste koortsstuip moet u wel altijd contact met de huisarts opnemen, ook als de koortsstuip binnen 10 minuten is gestopt. Bescherm het hoofd tijdens de koortsstuip, maak strakke kleding los, houd de bewegingen van uw kind niet tegen en leg het kind na de aanval op de zij.

De arts zal met u overleggen wat u moet doen bij een eventuele volgende koortsstuip. Meestal wordt noodmedicatie voorgeschreven. Verdere behandeling is vaak niet nodig. Wel kijkt de arts wat de onderliggende oorzaak is van de koorts. Soms kan het een infectie zijn die moet worden behandeld.

Krijgen kinderen met koortsstuipen vaker epilepsie?

De kans dat kinderen met koortsstuipen later epilepsie krijgen, is erg klein. Ongeveer 5% van alle kinderen krijgt een of meerdere keren een koortsstuip. De kans dat kinderen met koortsstuipen later epilepsie ontwikkelen wordt geschat op 2 tot 4% (tegen 0,5% bij alle kinderen).