Waarschuwing: Incredibles 2 kan lichtflitsgevoelige epilepsie uitlokken

26 juni 2018

Disney waarschuwt bioscoopbezoekers dat hun nieuwe animatiefilm epileptische aanvallen kan uitlokken. De film The Incredibles 2, die in Nederland vanaf woensdag 27 juni in de bioscopen draait, ging in Amerika al een paar weken geleden in première. Na de eerste vertoningen kwamen er berichten naar buiten van mensen die een epileptische aanval kregen tijdens de film. De film zou scènes bevatten met felle lichtflitsen en hier onvoldoende voor waarschuwen.

Felle kleuren en lichtflitsen

De Pixar-film vertelt het verhaal van een superheldenfamilie met speciale krachten. De slechterik, Screenslaver, gebruikt een wapen dat felle kleuren en lichtflitsen veroorzaakt. Veel scènes bevatten daardoor felle lichtflitsen. Er is zelfs een scène waarin er 90 seconden lang continu felle lichtflitsen te zien zijn. Mensen die lichtflitsgevoelig zijn, kunnen hierdoor een aanval krijgen.

Alle bioscopen in Nederland waar The Incredibles 2 draait zijn door Disney gevraagd op zichtbare plaatsen de onderstaande waarschuwing neer te zetten en deze informatie ook te delen met het bioscooppersoneel. Daarnaast is er een waarschuwing aangeleverd die zichtbaar is voordat de film begint met dezelfde tekst.

"Incredibles 2 bevat meerdere fragmenten met flitsend licht die invloed zouden kunnen hebben op consumenten met lichtgevoelige epilepsie of andere gevoeligheden mbt licht."

Lichtflitsgevoelige epilepsie

Een epileptische aanval komt meestal onverwachts. Die onvoorspelbaarheid van een aanval is voor veel mensen met epilepsie erg vervelend. Maar in sommige gevallen is er sprake van een uitlokker. Er bestaat dan een duidelijk verband tussen de aanval en de aanleiding, zoals bijvoorbeeld de flitsende scenes in The Incredibles 2. Van alle uitlokkers is lichtflitsgevoeligheid misschien wel de bekendste. Lichtflitsgevoeligheid komt maar op kleine schaal voor: slechts 5% van de mensen met epilepsie heeft er last van.

Veel vragen

Het Epilepsiefonds krijgt regelmatig vragen over lichtflitsgevoeligheid. Er wordt vaak naar de infolijn gebeld met de vraag of men nog wel achter de computer kan zitten na een epileptische aanval, of naar de bioscoop kan. Nu epilepsie weer in het nieuws in naar aanleiding van The Incredibles 2, blijkt hoeveel onduidelijkheid er over epilepsie is. Vragen? Dan kun je altijd onze infolijn bellen.

Vragen over epilepsie? Bel onze infolijn: 030 634 40 64.

Klik hier om meer te lezen over lichtflitsgevoelige epilepsie.