Waar ben je als je er even niet bent?

Waar ben je als je er even niet bent?

13 augustus 2019 Documentaire creëert aandacht voor onderbelichte epilepsie

Filmmaker Maartje Nevejan had als kind korte “wegrakingen”. Ze bleek last te hebben van absence-epilepsie. Nevejan besloot de bijzondere binnenwereld te onderzoeken van mensen die een absence-aanval hebben. Het eindproduct, de documentaire Ik ben er even niet, is deze zomer te zien in verschillende Nederlandse bioscopen. 13 november zal deze ook te zien zijn op NPO2.

Diverse media berichtte al over de documentaire. Zo wijdde recent het NRC een uitgebreid artikel aan de documentaire, absences en epilepsie in het algemeen. Ook zal er in september een stuk over de documentaire verschijnen in Epilepsie Magazine. Dankzij de documentaire is er veel extra aandacht voor absence-epilepsie, een relatief onderbelichte aanvalsvorm.

Het Epilepsiefonds zet zich in voor voorlichting over epilepsie, waaronder ook absences, die veel bij kinderen voorkomen. Zo is vorig jaar het Scholenproject gestart, met als doel absences op school eerder te herkennen. Epilepsie komt namelijk veel voor op de basisschoolleeftijd, maar wordt niet altijd herkend, omdat de aanvallen lastig te herkennen zijn en bijvoorbeeld ook op dromerig of ongeconcentreerd gedrag kunnen lijken. Met het scholenproject wil het Epilepsiefonds hier meer bekendheid aan geven en eraan bijdragen dat leerkrachten bedacht zijn op deze aanvalsvorm. Als kinderen veel absences hebben, kan dit grote gevolgen hebben voor hun informatieverwerking. Meer over dit project kunt u lezen op onze site.

De documentaire Ik ben er even niet is geselecteerd voor de Gouden Kalf Competitie op het Nederlandse Filmfestival. Voor meer informatie en een indruk van de film: www.areyouthere.nl.