Epilepsie Groei-wijzer beschikbaar

7 december 2017

De overgang van jeugd naar volwassenheid gaat gepaard met veel veranderingen: lichamelijk, psychisch en sociaal. Voor mensen met epilepsie kan deze overgang nog moeilijker zijn. Zij worden, vaker dan leeftijdsgenoten, in hun activiteiten beperkt. Daarom duurt het soms langer om belangrijke mijlpalen in de ontwikkeling te bereiken. Om hierbij te helpen, heeft Op Eigen Benen de Epilepsie Groei-wijzer ontwikkeld. Op Eigen Benen richt zich op jongeren met een chronische aandoening, hun ouders en zorgverleners.

De Epilepsie Groei-wijzer ondersteunt mensen in hun groei naar zelfstandigheid. Na het invullen van een vragenlijst, gaat men hierover in gesprek met de verpleegkundige. Tijdens zo'n gesprek worden, in samenspraak met de verpleegkundige, doelen opgesteld. Denk hierbij aan "zelf een boodschap doen" of "een nacht bij iemand logeren." De Groei-wijzer helpt met het ontwikkelen van concrete plannen, om zo het gestelde doel te bereiken.

Het Epilepsiefonds heeft meegewerkt aan de totstandkoming van deze methodiek. De eerste resultaten zijn succesvol. Uit evaluatiegesprekken blijkt dat kinderen, jongeren, ouders en behandelaars het een goede aanvulling vinden in de spreekkamer. Daarom wordt het gebruik voortgezet binnen zowel Kempenhaege als SEIN.

Meer weten over de Epilepsie Groei-wijzer? Bezoek de website van Op Eigen Benen.