Coronavirus en epilepsie

16 maart 2020

Samen met een aantal neurologen hebben wij antwoorden geformuleerd op veel voorkomende vragen rondom het coronavirus. Check voor de laatste ontwikkelingen rondom het virus de website het van RIVM.

UPDATE: 8 januari 2021

Loop ik meer risico om het coronavirus te krijgen als ik epilepsie heb?

Nee. Het hebben van epilepsie of epileptische aanvallen verhoogt het risico niet op het besmet raken met het coronavirus.

Mensen met een verstandelijke beperking of syndroom kunnen een hoger risico lopen om complicaties te krijgen als ze ziek worden van het coronavirus. Maar of dat zo is, kan afhankelijk zijn van meerdere factoren. Neem bij vragen contact op met je behandelend arts of huisarts, die indien nodig met een neuroloog kan overleggen.

Val ik onder de ‘kwetsbare groep’ als ik epilepsie heb?

Nee, als je epilepsie hebt val je niet onder de ‘kwetsbare groep’. Mensen die kwetsbaar zijn, zijn personen ouder dan zeventig jaar. Of personen met aandoeningen aan bijvoorbeeld longen, hart of afweersysteem Ook mensen die medicatie gebruiken die het afweersysteem beïnvloedt, zijn kwetsbaar. Zie ook hiervoor de website van het RIVM.

Op dit moment zijn er onvoldoende harde bewijzen dat anti-epileptica (medicijnen) de weerstand dermate verminderen dat daarmee de kans op een corona-infectie vergroot wordt. Ook zijn er geen aanwijzingen dat het dragen van een Nervus Vagus Stimulatie (NVS) of Deep Brein Stimulation (DBS) de weerstand nadelig beïnvloedt. Een NVS kan weliswaar kortademigheid veroorzaken, maar dit is alleen nadelig wanneer je longklachten door het coronavirus ontwikkelt. Alleen dan zal in sommige gevallen de behandeling aangepast moeten worden. Maar NVS of DBS verhogen de kans op het krijgen van het virus in principe niet.

Wat zijn de gevolgen als ik het coronavirus krijg?

In principe zijn de mogelijke gevolgen voor mensen met epilepsie gelijk aan die voor andere mensen die het coronavirus krijgen. Of je gevolgen ervaart en welke, kan voor iedereen anders zijn. Wel is het bij het coronavirus, net als bij een ander griepvirus, mogelijk dat je (meer) aanvallen krijgt door een verhoogde temperatuur (koorts).

Kan ik (extra) aanvallen krijgen door het coronavirus?

Sommige mensen krijgen (meer) aanvallen als ze griep hebben door de verhoging van temperatuur (koorts). Dat kan ook bij het coronavirus het geval zijn.

Moet ik contact opnemen met mijn neuroloog?

Nee, als je denkt dat je het coronavirus hebt moet je de richtlijnen van het RIVM volgen. 

Heb je neusverkoudheid, hoesten, keelpijn of koorts? Blijf thuis, ziek uit en zorg dat je anderen niet besmet. Je hoeft de huisarts niet te bellen. Je klachten zijn mild. 

Heb je ernstige klachten, zoals koorts (meer dan 38 graden Celsius) en je hoest of ademt moeilijk? Neem dan telefonisch contact op met je huisarts.

Moet ik mijn medicijnen blijven nemen?

Ja, je medicijnen moet je blijven nemen als je het coronavirus krijgt. Neem bij twijfel contact op met je huisarts. Hij/zij zal indien nodig overleggen met je neuroloog.

Kan ik een mondkapje gebruiken?

De meeste mensen met epilepsie kunnen veilig eenvoudige stoffen gezichtsbedekkingen dragen. Een gezichtsbedekking van ademend materiaal kan in principe geen kwaad als iemand er een draagt tijdens een epileptische aanval.

Voor mensen met regelmatige aanvallen is het belangrijk te kijken naar de individuele omstandigheden en risico's. Bepaal zelf, binnen de kaders van de overheid, wat voor jou het beste zal werken om voor jezelf en je naasten een veilige omgeving te creëren tegen het corona-virus.

Vanaf 1 december is het dragen van een mondkapje in openbare binnenruimten verplicht. De mondkapjesplicht geldt in principe voor iedereen. Ook voor mensen met een beperking of ziekte. Maar er zijn wel uitzonderingen. Lees hier de meest gestelde vragen over het dragen van een mondkapje bij een chronische ziekte. Overleg bij twijfel met de huisarts.

Is het Covid-19 vaccin veilig voor mensen met epilepsie?

De verschillende vaccins worden getest op vele gezonde vrijwilligers. Er lijken geen ernstige bijwerkingen of complicaties te zijn opgetreden. Voordat een vaccin ingezet kan worden voor gebruik, moet het goedgekeurd worden door het CBG (College ter Beoordeling van Geneesmiddelen). Voor zover nu bekend zijn er geen veiligheidsrisico’s bekend voor mensen met epilepsie. Net zoals bij het griepvaccin en alle andere vaccins wordt het lichaam van de ontvanger getraind om het COVID-19 virus snel te herkennen zodat het dit snel kan opruimen wanneer een persoon met het echte virus wordt besmet. Als het immuunsysteem geactiveerd wordt, kan dit in sommige gevallen gepaard gaan met temperatuusrverhoging. Dit is ongbruikelijk op volwassen leeftijd maar kan soms bij kinderen voorkomen. Bij twijfel kun je het beste met de arts overleggen of extra maatregelen nodig zijn.

Heeft het Covid-19 vaccin een wisselwerking met epilepsiemedicijnen?

Vaccins werken op een andere manier dan gangbare medicijnen. Daarom wordt ervan uitgegaan dat het risico dat het vaccin een wisselwerking heeft met andere medicijnen, dus ook anti-epileptica, erg klein is. Overleg bij zorgen over het veilig kunnen ontvangen van het vaccin (denk aan eerdere overgevoeligheidsreacties bij andere vaccins) met je huisarts. Doorgaans kun je echter prima worden gevaccineerd om je zo tegen een corona infectie en de mogelijk daarmee gepaard gaande ernstige gevolgen te beschermen.

Meer informatie over het Covid-19 vaccin staat hier.

Wat kan ik doen om besmetting te voorkomen?

Op de website van het RIVM staat een lijst met maatregelen die voor iedereen gelden. Het maakt daarbij niet uit of je epilepsie hebt of niet.

Mijn vraag staat er niet bij.

Heb je een vraag die hierboven niet is beantwoord? Stuur dan een e-mail naar info@epilepsiefonds.nl, dan zoeken wij het voor je uit.