Coronavirus en epilepsie

16 maart 2020

UPDATE: 9 september 2020

Vraag en antwoord coronavirus (COVID-19) en epilepsie

Samen met een aantal neurologen hebben wij antwoorden geformuleerd op veel voorkomende vragen rondom het coronavirus.

• Loop ik meer risico om het coronavirus te krijgen als ik epilepsie heb?

Het hebben van epilepsie of epileptische aanvallen verhoogt het risico niet op het besmet raken met het coronavirus.

Mensen met een verstandelijke beperking of syndroom kunnen een hoger risico lopen om complicaties te krijgen als ze ziek worden van het coronavirus. Maar of dat zo is, kan afhankelijk zijn van meerdere factoren.  Heb je hier vragen over, neem dan contact op met de behandelend arts of met de huisarts die indien nodig met een neuroloog kan overleggen.

• Val ik onder de ‘kwetsbare groep’ als ik epilepsie heb?
Nee, als je epilepsie hebt val je niet onder de ‘kwetsbare groep’.
Mensen die kwetsbaar zijn, zijn personen ouder dan zeventig jaar. Of personen met aandoeningen aan bijvoorbeeld longen, hart of afweersysteem Ook mensen die medicatie gebruiken die het afweersysteem beïnvloedt zijn kwetsbaar. Zie ook hiervoor de website van het RIVM.

Op dit moment zijn er onvoldoende harde bewijzen dat anti-epileptica (medicijnen) de weerstand dermate verminderen dat daarmee de kans op een coronainfectie vergroot wordt.

Ook zijn er geen aanwijzingen dat het dragen van een Nervus Vagus Stimulatie (NVS) of Deep Brein Stimulation (DBS) de weerstand nadelig beïnvloedt. Een NVS kan weliswaar kortademigheid veroorzaken, maar dit is alleen nadelig wanneer je longklachten door het coronavirus ontwikkelt. Alleen dan zal in sommige gevallen de behandeling aangepast moeten worden. Maar NVS of DBS verhogen de kans op het krijgen van het virus in principe niet.

• Wat zijn de gevolgen als ik het coronavirus krijg?
In principe zijn de mogelijke gevolgen voor mensen met epilepsie gelijk aan die voor andere mensen die het coronavirus krijgen. Of je gevolgen ervaart en welke kan voor iedereen anders zijn. Wel is het bij het coronavirus, net als bij een ander griepvirus, mogelijk dat je (meer) aanvallen krijgt door een verhoogde temperatuur (koorts).

• Kan ik (extra) aanvallen krijgen door het coronavirus?
Sommige mensen krijgen (meer) aanvallen als ze griep hebben door de verhoging van temperatuur (koorts). Dat kan ook bij het coronavirus het geval zijn.

• Moet ik contact opnemen met mijn neuroloog?
Nee, als je denkt dat je het coronavirus hebt moet je de richtlijnen van het RIVM volgen.
Heb je neusverkoudheid, hoesten, keelpijn of koorts? Blijf thuis, ziek uit en zorg dat je anderen niet besmet. Je hoeft de huisarts niet te bellen. Je klachten zijn mild.
Heb je ernstige klachten zoals koorts (meer dan 38 graden Celsius) en je hoest of ademt moeilijk? Neem dan telefonisch contact op met je huisarts.

• Moet ik mijn medicijnen blijven nemen?
Ja, je medicijnen moet je blijven nemen als je het coronavirus krijgt.
Neem bij twijfel contact op met je huisarts. Hij/zij zal indien nodig overleggen met je neuroloog.

• Kan ik een mondkapje gebruiken?
De meeste mensen met epilepsie kunnen veilig eenvoudige stoffen gezichtsbedekkingen dragen. Een gezichtsbedekking van ademend materiaal kan in principe geen kwaad als iemand er een draagt tijdens een epileptische aanval.
Voor mensen met regelmatige aanvallen is het belangrijk te kijken naar de individuele omstandigheden en risico's. Bepaal zelf, binnen de kaders van de overheid, wat voor u het beste zal werken om voor uzelf en uw naasten een veilige omgeving te creëren tegen het corona-virus.

• Wat kan ik doen om het coronavirus te voorkomen?
Op de website van het RIVM staat een lijst met maatregelen die voor iedereen gelden. Of je nou epilepsie hebt of niet.

• Ik heb nog een andere vraag
Heb je een vraag die hierboven niet is beantwoord, stuur dan een e-mail naar info@epilepsiefonds.nl

• Meer actuele informatie over het coronavirus
Website RIVM