Cannabisolie als behandeling van epilepsie?

15 februari 2016

Regelmatig verschijnen in de media berichten over het gebruik van cannabisolie als behandeling van epilepsie. Mensen met epilepsie zouden baat kunnen hebben bij het gebruik van deze medicinale cannabisolie omdat deze olie epileptische aanvallen doeltreffend zou verminderen. Een voorbeeld van dergelijke berichtgeving was het artikel in NRC Weekend van zaterdag 13 en zondag 14 februari waarin een moeder vertelt over de toepassing van dit middel bij haar dochter met epilepsie.

Aangezien bij ongeveer 30 procent van de mensen met epilepsie de aanvallen niet zijn te onderdrukken met medicijnen, is het zeer begrijpelijk dat mensen met epilepsie zich afvragen of cannabisolie ook voor hen of voor een naaste met epilepsie een oplossing kan zijn. Het Epilepsiefonds kan hier echter geen uitspraak over doen en verwijst mensen met specifieke vragen over hun epilepsie en behandeling altijd naar de behandelend arts. Het fonds geeft voorlichting over de aandoening maar geeft geen specifiek medisch advies.

Wat betreft de toepassing van cannabisolie is er nog te weinig wetenschappelijk bewijs om iets algemeens te kunnen zeggen over de toepassing bij epilepsie. Het fonds onderkent wel dat er hoopvolle individuele ervaringen zijn en volgt berichten en wetenschappelijk onderzoek hierover met veel belangstelling. Ons actuele standpunt over cannabisolie kunt u ook lezen op: standpunten.