Zwemmen

Zwemmen is meestal mogelijk, ook als u een ernstige vorm van epilepsie hebt. Zeker als u voorzorgsmaatregelen neemt. Het is wel van belang uw eigen epilepsie goed te kennen, zodat u de risico's van zwemmen kunt inschatten.

Risico's inschatten

Een aanval in het water is altijd gevaarlijk, maar dit betekent niet dat mensen met epilepsie helemaal niet mogen zwemmen. Er zijn geen wettelijke regels wanneer iemand wel of niet mag zwemmen met epileptische aanvallen. Welke risico's iemand aanvaardbaar vindt, moet hij/zij dus zelf bepalen.Het risico is afhankelijk van een aantal factoren:

  • Om welk soort aanvallen gaat het?
  • Worden de aanvallen uitgelokt door bepaalde omstandigheden?
  • Hoe vaak heeft iemand een aanval?

Ga niet zwemmen zonder begeleiding

Voor iemand die nog regelmatig aanvallen heeft, is zwemmen een groter risico dan voor iemand die al 1 of 2 jaar aanvalsvrij is. Als iemand nog geregeld aanvallen heeft, is een-op-eenbegeleiding in het water noodzakelijk. Zeker in het geval van tonisch-clonische aanvallen is het belangrijk dat er alleen gezwommen wordt in een zwembad met helder water waar de begeleider rechtop kan staan. Bij een aanval moet de begeleider het hoofd van degene met epilepsie binnen een seconde boven water kunnen tillen. Ook als iemand al langere tijd geen aanval heeft gehad, blijft het verstandig te gaan zwemmen met iemand die op de hoogte is van de epilepsie.

Risicofactoren

Geforceerd ademen, zoals (angstige) zwemmers soms doen voordat zij een duik nemen, kan de kans op een aanval vergroten. Ook plotselinge ontspanning na het zwemmen kan zorgen voor een aanval. Ga daarom na het zwemmen niet op de rand van het bad zitten.

Zwemadviezen voor mensen die tijdens een aanval bij bewustzijn blijven, verschillen van persoon tot persoon. Overleg met de sportleraar en eventueel met de sportarts of neuroloog of zwemmen verstandig is en welke aandachtspunten voor u gelden.

Meer weten?

Meer informatie over de mogelijkheden en risico's van zwemmen met epilepsie vindt u in de brochure Epilepsie: zwemmen en andere sporten.