Seksualiteit

Uit onderzoek blijkt dat ongeveer 35% van de mensen met epilepsie problemen ervaart met seksualiteit. De problemen verschillen per persoon. Soms hebben de medicijnen invloed. Sommige anti-epileptica hebben namelijk als bijwerking dat iemand minder behoefte heeft aan seks, ook wel libidoverlies genoemd. Of iemand kan door de medicijnen sneller vermoeid raken en daardoor minder energie hebben.

Angst voor een aanval

Iemand kan bang zijn voor een aanval tijdens vrijen. Of iemand heeft moeite met het accepteren van de epilepsie of schaamt zich ervoor. Dat kan allemaal gevolgen hebben voor de seksuele relatie. Soms is juist de partner bang dat het vrijen een aanval kan veroorzaken.

Misverstanden

Veel mensen denken dat seks een aanval kan uitlokken. Dat is over het algemeen niet zo. Wel kan het gebeuren dat iemand na het vrijen, als hij/zij ontspannen is, een aanval krijgt. Seksuele problemen worden soms onterecht aan de epilepsie geweten. Soms zijn de problemen van gynaecologische of urologische aard. In dat geval hebben de klachten niets met de epilepsie te maken.

Seksuele problemen, wat kunt u eraan doen?

Het is belangrijk om uw klachten serieus te nemen. Spreek erover met uw neuroloog. Veel mensen vinden het prettig als de partner aanwezig is bij het gesprek. Door erover te praten, kan de oorzaak duidelijk worden en kan er worden gekeken naar een oplossing. Vraag daarbij ook of de medicijnen een oorzaak kunnen zijn van uw probleem. Ligt de oorzaak meer in het accepteren van de epilepsie, dan kan de neuroloog u doorverwijzen naar bijvoorbeeld een maatschappelijk werker, een epilepsieconsulent, epilepsieverpleegkundige of een seksuoloog.