Hulpmiddelen

Epileptische aanvallen kunnen risico's met zich meebrengen. Bij bepaalde aanvallen zijn deze risico's groter dan bij andere. Hulpmiddelen kunnen in sommige gevallen helpen om gevaarlijke situaties te voorkomen.

Ademdoorlatend kussen

Ademdoorlatend kussen

Dit hoofdkussen is speciaal ontworpen voor én door mensen met epilepsie die geregeld nachtelijke aanvallen hebben. De vulling is gemaakt van een ademend materiaal (luchtdoorlatend polymeer) en de tijk is van een sterk ademend vezel (Lycocell) met comfortabele eigenschappen.

Het ademdoorlatend hoofdkussen wordt in Nederland geproduceerd door Simone Medicare en is ontwikkeld in samenwerking met een testpanel van mensen met epilepsie.
Het kussen is los of in combinatie met het ademdoorlatend kussensloop te bestellen.

Reacties van testpanel
“Ik kan er zelfs mee op mijn buik slapen, want hij vormt mee en is luchtig.”
“Dit nieuwe kussen is veel luchtiger en frisser dan mijn oude kussen. Het bijpassende ademdoorlatend kussensloop kan ik eenvoudig te wassen.”

Let op! Het kussen geeft geen 100% garantie dat het verstikking voorkomt. Bij gebruik van het ademdoorlatend kussen in combinatie met een ‘gewoon’ kussensloop verliest het ook veel van haar ademdoorlatende functie.

Bestellen
U kunt de producten bestellen via simonemedicare

Aanvalskalender

In een aanvalskalender houdt u eenvoudig bij wanneer u een aanval hebt gehad, en onder welke omstandigheden deze aanval optrad. Voor uzelf maar ook voor uw arts kan het nuttig zijn te weten hoe vaak aanvallen voorkomen. Wanneer trad een aanval op? Wat voor soort aanval was het? Zit daar enige regelmaat in? En nemen de aanvallen in aantal toe of af? Op een aanvalskalender kunt u dit vastleggen.
Aanvalskalender bestellen

Aanvallen bijhouden op uw smartphone
In de gratis medicijnenapp MedApp kunt u in een speciale epilepsiemodule uw aanvallen bijhouden. De epilepsie-app is speciaal gemaakt voor mensen met epilepsie en bevat veel handige functies. Helpilepsy is een andere gratis app waarin aanvallen bijgehouden kunnen worden. Deze heeft geen koppeling met medicijninname.

Alarmering bij aanvallen

Aanvalsdetectie en -alarmering wordt gebruikt om aanvallen te registreren, zodat de omgeving hulp kan bieden als dat nodig is. Een detectie- en alarmeringsapparaat signaleert een aanval en geeft dan een alarm af. Zo kan het apparaat levensbedreigende situaties bij aanvallen met bewustzijnsdaling of -verlies proberen te voorkomen.

Alarm voor wie een aanval voelt aankomen
Als iemand een aanval voelt aankomen, voldoet vaak een eenvoudig alarmsysteem of gps-systeem waarbij de persoon met de aanval op een knop moet drukken. Een alarm- of zorgcentrale krijgt dan een melding of er wordt doorgeschakeld naar een (mobiele) telefoon. Ook de epilepsiemodule in de medicijnenapp MedApp kan bij aanvallen die iemand voelt aankomen een goed hulpmiddel zijn.

Alarm voor wie een aanval niet voelt aankomen
Voor aanvallen met bewustzijnsverlies die iemand niet voelt aankomen, bestaat op dit moment redelijk betrouwbare apparatuur bij tonisch-clonische aanvallen, (langdurende) tonische aanvallen en hypermotore aanvallen. Een bedmatje, pols- of armband reageert bijvoorbeeld op de heftige bewegingen die gepaard gaan met een tonisch-clonische aanval. Een detectieapparaat kan echter nooit garanderen dat iedere aanval gemeld wordt. Overleg met uw neuroloog of zo'n apparaat in uw situatie geschikt en noodzakelijk is.

Wordt alarmeringsapparatuur vergoed?
Detectie- en alarmeringsapparaten voor epilepsie (epilepsie alarmering) worden niet standaard vergoed door de zorgverzekeraars. Als u erover denkt om een apparaat aan te schaffen, is het echter wel verstandig om dit toch bij uw verzekeraar na te vragen omdat de voorwaarden van uw verzekering kunnen veranderen. Op dit moment vergoeden alleen Ohra, Delta Loyd en CZ het Emfitmatje in bepaalde aanvullende verzekeringen op indicatie van een epilepsiecentrum. Overigens is dit soort apparatuur maar voor een kleine groep mensen nodig en zinvol. De meeste mensen worden met medicijnen aanvalsvrij, daarom wordt meestal eerst afgewacht of de behandeling aanslaat.

Leenregeling aanvalsdetectie
Veel verzekeraars vergoeden detectie- en alarmeringsapparatuur niet. Bovendien is de uitprobeerfase van 2 weken bij leveranciers bij epilepsie vaak te kort om te beoordelen of het apparaat geschikt is. Het Epilepsiefonds biedt daarom voor donateurs én mensen die donateur worden, de mogelijkheid om mee te doen aan een leenregeling waarbij bepaalde apparatuur 3 maanden kan worden uitgeprobeerd voordat tot aanschaf wordt overgegaan. Het Epilepsiefonds betaalt dan de huurkosten.

Hebt u vragen over alarmering? 

Bel dan de Epilepsie Infolijn, 030 634 40 64, op werkdagen van 9.30 - 16.00 uur.

Epilepsiehond

Een epilepsiehond is speciaal opgeleid om mensen met epilepsie te helpen voor, tijdens en na een epileptische aanval. Hij kan onder meer andere mensen alarmeren als zijn baas een aanval heeft. Over het algemeen worden hulphonden voor mensen met epilepsie niet vergoed door zorgverzekeraars. Voor informatie over hulphonden kunt u terecht bij Stichting Hulphond Nederland en Stichting Bultersmekke Assistencedogs

Identiteitskaartje en telefoonhoesje

Op het identiteitskaartje staat vermeld dat u epilepsie hebt. U kunt op dit kaartje uw persoonlijke gegevens vermelden en de soort aanval(len) die u hebt. Bovendien staan er tips op voor eerste hulpverlening. Deze informatie kan handig zijn voor omstanders die uw kaartje vinden. Bestel het identiteitskaartje gratis in onze webwinkel.

Tip: u kunt dit kaartje bijvoorbeeld tussen uw mobiele telefoon en een doorzichtig telefoonhoesje leggen zodat omstanders snel weten dat het om epilepsie gaat. U kunt ook een telefoonhoesje laten bedrukken met een zelfgemaakte tekst. Als u op internet zoekt op 'telefoonhoesje bedrukken met tekst' ziet u verschillende leveranciers. Hier kunt u zoeken naar uw telefoontype en een eigen tekst invoeren. Maak uw tekst zo persoonlijk mogelijk. Een aanval is bij iedereen anders en vraagt om een andere manier van hulp. Het identiteitskaartje dat hierboven genoemd wordt, kunt u gebruiken voor een tekst die op uw aanval van toepassing is. Maar u kunt ook kijken in 'Mogelijke teksten voor op een telefoonhoesje'. Hier geven we enkele tekstsuggesties voor een aantal type aanvallen.

Medicijndoos

Een medicijndoos of -box bestaat uit 7 dagdoosjes voor de pillen die iemand per dag inneemt. Deze doos is handig als u veel verschillende medicijnen tegelijk gebruikt. De box helpt u om het overzicht te bewaren en te controleren of u uw medicijnen hebt ingenomen. Bij de apotheek kunt u zich laten informeren over welke medicijndoos het meest geschikt is voor u.

Medicijnbox met herinneringsalarm
Er zijn ook medicijndozen met alarm verkrijgbaar zodat u eraan herinnerd wordt dat u uw medicijnen moet innemen. Ook Medapp, een app voor mensen met epilepsie, heeft een medicijnalarm. Gebruikers kunnen hun medicatieschema invoeren en een melding krijgen als ze de medicatie moeten innemen.

Medicijnpaspoort

Het medicijnpaspoort en het Europees medisch paspoort zijn handige hulpmiddelen als u op reis gaat naar het buitenland. In het paspoort staat informatie over uw epilepsie en de medicijnen die u gebruikt. Het medicijnpaspoort en het Europees medisch paspoort zijn overigens geen erkende documenten als u medicijnen meeneemt die onder de Opiumwet vallen, hierover leest u meer onder Vakantie.

Medicijnpaspoort (geneesmiddelenpaspoort)
In het medicijnpaspoort, of geneesmiddelenpaspoort, staat welke medicijnen u gebruikt. Het paspoort is verkrijgbaar bij de apotheek en is handig om bij u te hebben als u medicijnen meeneemt op reis. Indien nodig kunt u met het paspoort aan artsen, apothekers en andere zorgverleners duidelijk maken welke geneesmiddelen u gebruikt.

Europees medisch paspoort
De informatie in een Europees medisch paspoort is uitgebreider dan die in een medicijnpaspoort. Naast gegevens over medicijngebruik en gegevens over een ziekte of aandoening kan hierin worden opgenomen wie in dringende gevallen moet worden gewaarschuwd en wie uw behandelend arts is. Het paspoort is opgesteld in 11 talen. Een Europees medisch paspoort kunt u voor een klein bedrag kopen bij de huisarts, sommige apotheken en bij patiëntenverenigingen.

Epilepsie-app

MedApp is een gratis medicijnenapp met een speciale module voor mensen met epilepsie. Zij kunnen hierin onder andere hun aanvallen bijhouden, hun aanvalsoverzicht bekijken en hun dossier delen met zorgverleners. Voor mensen die hun aanval voelen aankomen is er een alarmknop en de app heeft ook een volg mij-functie. Lees meer over de epilepsie-app.

Een andere gratis app is Helpilepsy. Hierin kunt u ook aanvallen registreren en (aanvals)overzichten delen met zorgverleners. Deze app heeft geen koppeling met medicijneninname.

SOS Talisman en Witte Kruis Alarmpenning

Een SOS Talisman is een medaillon waarin een strookje waterbestendig papier (alarmpas) zit. Op de alarmpas kunnen persoonlijke en medische gegevens worden ingevuld. De talisman is in verschillende uitvoeringen verkrijgbaar, als hanger, armband of horloge. Op de website van SOS Talisman vindt u meer informatie, onder meer over de verschillende mogelijkheden, prijzen en verkooppunten.

De Witte Kruis Alarmpenning is een sieraad waarmee u uw medische gegevens altijd met u mee draagt. Hulpverleners kunnen zo wereldwijd in geval van nood direct over belangrijke medische informatie beschikken. Deze wordt gekoppeld aan uw medisch spoeddossier. Dit dossier is door artsen met één telefoontje naar de alarmcentrale op te vragen. Voor deze penning moet u lidmaatschapskosten betalen. Meer over hoe het werkt en welke uitvoeringen er zijn, leest u op de website van het Witte Kruis.

Valhelm

Een valhelm voor mensen met epilepsie beschermt het hoofd en de hersenen tegen verwondingen als gevolg van een epileptische aanval. Helmen die in de sport gebruikt worden, zoals ijshockey, wielrennen, American football en skaten, zijn niet helemaal geschikt voor mensen met epilepsie. Speciaal ontworpen helmen beschermen het hoofd vaak beter en zijn meer geschikt voor dagelijks gebruik. Er zijn verschillende soorten helmen; de confectiehelm, de maathelm en de pethelm of pruikhelm.

Aanvragen helm bij epilepsie
De behandelend neuroloog kan een ondertekende aanvraag doen voor een helm. Bij de epilepsiecentra SEIN en Kempenhaeghe werken deskundigen op het gebied van helmen die meer informatie kunnen geven. Vergoeding is afhankelijk van het zorgpakket.

Informatie over helmen van SEIN
Informatie over helmen van Kempenhaeghe (pdf)

Voorzieningen in de woning

In de checklist Wonen, epilepsie en risico van SEIN (Stichting Epilepsie Instellingen Nederland) vindt u praktische adviezen om de situatie in uw huis veiliger te maken als u of iemand in uw omgeving epilepsie heeft.