Actueel

Hier vindt u de nieuws- en persberichten die door het Epilepsiefonds zijn uitgebracht.

 • 20201001_142408.jpg

  Het proefschrift van Bart van den Munckhof

  Nieuws

  07-10-2020

  Lees verder
 • riley1.jpg

  Tamara in actie voor haar zoon, Riley (8)

  Nieuws

  30-09-2020

  Twee jaar geleden hadden Tamara en haar man een tienminutengesprek op de school van haar zoon, Riley. Hij zat toen in groep twee. Tamara: “Riley speelde op de gang terwijl wij met zijn juf in gesprek waren. Opeens vloog de deur open en riep een andere moeder paniekerig: ‘je kind, je kind!’

  Lees verder
 • novi9.jpg

  Nathalie in actie voor haar dochter, Novi (1)

  Nieuws

  17-09-2020

  Novi (1) kreeg haar eerste epileptische aanval toen ze pas zes maanden oud was. Haar moeder, Nathalie, gaf op de bank een avondflesje. “Opeens begon Novi te trillen, ze werd lichamelijk wat onrustig. Ik keek haar aan, haar ogen draaiden weg. Toen ik geen contact met haar kon maken, raakte ik in paniek.” Gelukkig kwam Novi zelf weer uit de aanval. Nathalie liet haar dochter meteen onderzoeken en al snel bleek: epilepsie.

  Lees verder
 • LR-Hoofdfoto_Betekenisweek_2020_-_gemaakt_door_Esther_Malmberg_Fotografie.jpg

  Gratis op de foto tijdens de Betekenisweek

  Nieuws

  02-09-2020

  Reeds drie keer eerder vond de Betekenisweek van het Moment Design Collectief plaats. Een hartverwarmende week, waarbij mensen met een ingrijpende ziekte of aandoening de kans krijgen even onbezorgd te genieten met die ene speciale persoon, die er altijd voor hen is. Dit doen we tijdens een indrukwekkende fotosessie. De vele ontroerende reacties hebben de fotografen doen besluiten, om ook dit jaar weer gezamenlijk 50 fotosessies door heel Nederland weg te geven.

  Lees verder
 • In_actie_rick.jpeg

  Katwijkers rennen anderhalve marathon over het strand

  Nieuws

  01-09-2020

  Uitgeput kwamen Rick, Lars en Gideon over de finish, nadat zij samen 180 kilometer over het strand hadden gerend. Met deze loodzware actie hebben ze een prachtig bedrag voor het Epilepsiefonds bij elkaar gerend. “We hopen dat we anderen inspireren om ook op een unieke manier iets bij te dragen.”

  Lees verder
 • Omgaan met gedragsproblemen door Dravetsyndroom

  Nieuws

  25-08-2020

  In Nederland hebben ongeveer 200 kinderen en volwassenen het Dravetsyndroom. Een zeldzame genetische aandoening, waarbij meestal moeilijk behandelbare epilepsie en gedragsproblemen voorkomen. De behandeling is gericht op het verminderen van de epileptische aanvallen. “Maar soms hebben juist de gedragsproblemen meer impact op de kwaliteit van leven”, vertelt klinisch geneticus Eva Brilstra. Het Epilepsiefonds steunt samen met o.a. Stichting Dravetsyndroom een onderzoek van UMC Utrecht naar de factoren die deze gedragsproblemen kunnen versterken of verminderen. Zodat ouders en gezinnen betere ondersteuning krijgen.

  Lees verder
 • 67-2.jpg

  Hoe ontstaat temporaalkwabepilepsie?

  Nieuws

  24-08-2020

  Met steun van het Epilepsiefonds duikt Jeroen Pasterkamp dieper in de wereld van het DNA, zodat er in de toekomst een alternatieve behandeling – of zelfs genezing – komt voor temporaalkwabepilepsie. Hij legt uit: “Bij het ontstaan van temporaalkwabepilepsie speelt het hersencentrum voor taal en geheugen (de hippocampus) een grote rol. Bij ongeveer 30% van de mensen met deze vorm van epilepsie slaan medicijnen niet aan, waardoor zij aanvallen houden. Je kunt dan alleen nog de hippocampus verwijderen. Maar dat is een gevaarlijke operatie die niet altijd effectief is en waarvoor niet iedereen in aanmerking komt. Daar wil ik iets aan doen en daarom gaan we uitzoeken hoe temporaalkwabepilepsie ontstaat.”

  Lees verder
 • Onderzoek van start dankzij online collectanten

  Nieuws

  13-07-2020

  De online collectanten van het Epilepsiefonds haalden samen € 121.620 op. Daar zijn we ontzettend trots op. Vooral omdat onze vrijwilligers niet langs de deuren konden door de corona-maatregelen, maar velen van hen toch in actie kwamen en een digitale collectebus aanmaakten. Dankzij deze prachtige opbrengst en een vruchtbare samenwerking met Stichting Dravetsyndroom gaan we in 2020 twee belangrijke onderzoeken financieren.

  Lees verder
 • Overleden: vrijwilliger Paul

  Nieuws

  06-07-2020

  Tot ons verdriet vernamen wij het bericht dat onze vrijwilliger, Paul van der Zanden, begin juni is overleden. Hij heeft zich jarenlang vrijwillig ingezet voor mensen met epilepsie. Zo liep hij meerdere jaren mee als collectant, ging hij als begeleider mee met de vakantiereizen en organiseerde hij mede de gespreksgroepen voor partners van mensen met epilepsie. De directie van het Epilepsiefonds en het bestuur van de Epilepsie Vereniging condoleren zijn familie en nabestaanden met hun verlies.

  Lees verder
 • Epilepsiefonds haalt ton op met online collecte

  Nieuws

  11-06-2020

  De online collectanten van het Epilepsiefonds haalden samen meer dan een ton op tijdens de digitale collecteweek. Collecteren kan nog tot 30 juni, dus de teller loopt nog steeds op. Vanwege de corona-maatregelen konden collectanten dit jaar niet langs de deuren, maar gelukkig konden zij via epilepsie.nl/collectebus een digitale collectebus aanmaken. Wel zo veilig.

  Lees verder