Actueel

Hier vindt u de nieuws- en persberichten die door het Epilepsiefonds zijn uitgebracht.

 • In_actie_rick.jpeg

  Katwijkers rennen anderhalve marathon over het strand

  Nieuws

  01-09-2020

  Uitgeput kwamen Rick, Lars en Gideon over de finish, nadat zij samen 180 kilometer over het strand hadden gerend. Met deze loodzware actie hebben ze een prachtig bedrag voor het Epilepsiefonds bij elkaar gerend. “We hopen dat we anderen inspireren om ook op een unieke manier iets bij te dragen.”

  Lees verder
 • Omgaan met gedragsproblemen door Dravetsyndroom

  Nieuws

  25-08-2020

  In Nederland hebben ongeveer 200 kinderen en volwassenen het Dravetsyndroom. Een zeldzame genetische aandoening, waarbij meestal moeilijk behandelbare epilepsie en gedragsproblemen voorkomen. De behandeling is gericht op het verminderen van de epileptische aanvallen. “Maar soms hebben juist de gedragsproblemen meer impact op de kwaliteit van leven”, vertelt klinisch geneticus Eva Brilstra. Het Epilepsiefonds steunt samen met o.a. Stichting Dravetsyndroom een onderzoek van UMC Utrecht naar de factoren die deze gedragsproblemen kunnen versterken of verminderen. Zodat ouders en gezinnen betere ondersteuning krijgen.

  Lees verder
 • 67-2.jpg

  Hoe ontstaat temporaalkwabepilepsie?

  Nieuws

  24-08-2020

  Met steun van het Epilepsiefonds duikt Jeroen Pasterkamp dieper in de wereld van het DNA, zodat er in de toekomst een alternatieve behandeling – of zelfs genezing – komt voor temporaalkwabepilepsie. Hij legt uit: “Bij het ontstaan van temporaalkwabepilepsie speelt het hersencentrum voor taal en geheugen (de hippocampus) een grote rol. Bij ongeveer 30% van de mensen met deze vorm van epilepsie slaan medicijnen niet aan, waardoor zij aanvallen houden. Je kunt dan alleen nog de hippocampus verwijderen. Maar dat is een gevaarlijke operatie die niet altijd effectief is en waarvoor niet iedereen in aanmerking komt. Daar wil ik iets aan doen en daarom gaan we uitzoeken hoe temporaalkwabepilepsie ontstaat.”

  Lees verder
 • Onderzoek van start dankzij online collectanten

  Nieuws

  13-07-2020

  De online collectanten van het Epilepsiefonds haalden samen € 121.620 op. Daar zijn we ontzettend trots op. Vooral omdat onze vrijwilligers niet langs de deuren konden door de corona-maatregelen, maar velen van hen toch in actie kwamen en een digitale collectebus aanmaakten. Dankzij deze prachtige opbrengst en een vruchtbare samenwerking met Stichting Dravetsyndroom gaan we in 2020 twee belangrijke onderzoeken financieren.

  Lees verder
 • Overleden: vrijwilliger Paul

  Nieuws

  06-07-2020

  Tot ons verdriet vernamen wij het bericht dat onze vrijwilliger, Paul van der Zanden, begin juni is overleden. Hij heeft zich jarenlang vrijwillig ingezet voor mensen met epilepsie. Zo liep hij meerdere jaren mee als collectant, ging hij als begeleider mee met de vakantiereizen en organiseerde hij mede de gespreksgroepen voor partners van mensen met epilepsie. De directie van het Epilepsiefonds en het bestuur van de Epilepsie Vereniging condoleren zijn familie en nabestaanden met hun verlies.

  Lees verder
 • Epilepsiefonds haalt ton op met online collecte

  Nieuws

  11-06-2020

  De online collectanten van het Epilepsiefonds haalden samen meer dan een ton op tijdens de digitale collecteweek. Collecteren kan nog tot 30 juni, dus de teller loopt nog steeds op. Vanwege de corona-maatregelen konden collectanten dit jaar niet langs de deuren, maar gelukkig konden zij via epilepsie.nl/collectebus een digitale collectebus aanmaken. Wel zo veilig.

  Lees verder
 • Miljuschka Witzenhausen en Erwin Koeman collecteren voor Epilepsiefonds

  Nieuws

  03-06-2020

  Miljuschka Witzenhausen en Erwin Koeman zetten zich in tijdens de digitale collecte van het Epilepsiefonds. Omdat er dit jaar geen collectanten van het Epilepsiefonds langs de deuren kunnen, dragen ze op deze manier hun steentje bij. Als ouders van kinderen met epilepsie, weten beide BN’ers hoeveel impact epilepsie op je leven heeft. “Je bent er eigenlijk de hele dag mee bezig.”

  Lees verder
 • Geef ook aan de digitale collectant!

  Nieuws

  02-06-2020

  De collectanten van het Epilepsiefonds gaan dit jaar niet met hun collectebus langs de deuren. “Dit was een onvermijdelijk besluit”, vertelt Joost Wijnhoud, directeur Epilepsiefonds. “De collecteweek, van 1 tot en met 6 juni, is een van de belangrijkste weken van het jaar voor ons fonds om geld om te halen voor wetenschappelijk onderzoek. Gelukkig biedt online collecteren uitkomst. Zo kunnen onze collectanten toch collecteren, maar dan veilig vanuit huis.”

  Lees verder
 • Digitale collecteweek start 1 juni

  Nieuws

  28-05-2020

  Volgende week start de collecteweek van het Epilepsiefonds. Collectanten gaan dit jaar niet met hun collectebus langs de deuren, omdat het fonds veiligheid voorop stelt. “Dit was geen eenvoudig besluit”, vertelt Joost Wijnhoud, directeur Epilepsiefonds. “De collecteweek is een van de belangrijkste weken van het jaar voor ons fonds. Gelukkig biedt online collecteren uitkomst. Zo kunnen onze collectanten toch collecteren, maar dan vanuit de veiligheid van hun eigen huis.”

  Lees verder
 • Collecteweek Epilepsiefonds gaat digitaal

  Nieuws

  28-04-2020

  Er is veel veranderd in onze samenleving om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Wij hebben als stichting dan ook een onvermijdelijke beslissing moeten nemen over onze huis-aan-huiscollecte. Wij kunnen onze collectanten niet vragen dit jaar langs de deuren te gaan. Dit vinden we voor onze achterban heel erg jammer! Hier vertellen wij u graag meer over.

  Lees verder