Volg ons op LinkedIn
Volg ons op Youtube
Volg ons op Facebook
Volg ons op Twitter
Epilepsie
Naar www.epilepsiefonds.nl

STEUN ONS

en help mensen met epilepsie!
Word donateur
Geef eenmalig
Print

Alarmering bij aanvallen

Aanvalsdetectie en –alarmering wordt gebruikt om aanvallen te registreren zodat de omgeving hulp kan bieden als dat nodig is. Vaak is dit soort apparatuur maar voor een kleine groep mensen nodig. De meeste mensen worden met medicijnen aanvalsvrij, daarom wordt meestal afgewacht of de behandeling aanslaat.

Een detectie- en alarmeringsapparaat signaleert een aanval en geeft dan een alarm af. Zo kan zo’n apparaat levensbedreigende situaties bij aanvallen met bewustzijnsdaling of -verlies proberen te voorkomen. Als iemand zijn aanvallen voelt aankomen voldoet vaak een eenvoudig alarmsysteem of gps-systeem waarbij de persoon met de aanval zelf op een knop moet drukken. Een alarm- of zorgcentrale krijgt dan een melding of er wordt doorgeschakeld naar een (mobiele) telefoon. Ook de smartphone applicatie Eppy kan bij aanvallen die iemand voelt aankomen een goed hulpmiddel zijn.

 

Voor aanvallen met bewustzijnsverlies die iemand niet voelt aankomen, bestaat op dit moment alleen redelijk betrouwbare apparatuur bij tonisch-clonische aanvallen. Een zogenaamd bedmatje of polsalarm reageert op de heftige bewegingen die gepaard gaan met een tonisch-clonische aanval. Zo’n detectieapparaat kan jammer genoeg nooit garanderen dat iedere aanval gemeld wordt. Overleg met uw neuroloog of zo’n apparaat in uw situatie geschikt is. Kijkt u ook in de voorwaarden van uw aanvullende ziektekostenverzekering of een bedmatje vergoed wordt. Detectie- en alarmeringsapparaten voor epilepsie worden momenteel niet standaard vergoed door de zorgverzekeraars. Alleen Ohra, Delta Loyd en CZ vergoeden het Emfitmatje in bepaalde aanvullende verzekeringen op indicatie van een epilepsiecentrum. Lees hierop uw aanvullende voorwaarden na.

 

Project Epilepsiefonds

Veel verzekeraars vergoeden detectie- en alarmeringsapparatuur dus niet. Bovendien is de uitprobeerfase van twee weken bij leveranciers veel te kort voor een aandoening als epilepsie. Het Epilepsiefonds biedt daarom voor donateurs én mensen die donateur worden, de mogelijkheid om mee te doen aan een project waarbij bepaalde apparatuur drie maanden kan worden uitgeprobeerd voordat tot aanschaf wordt overgegaan. Het Epilepsiefonds betaalt dan de huurkosten. Klik hier voor meer informatie over alameringsapparatuur en dit project.